VULKAN GUTA SVE PRED SOBOM: Najmanje 25 MRTVIH u Gvatemali

Autor: Tanjug

Svet

04.06.2018

13:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najmanje 25 osoba je poginulo prilikom erupcije vulkana Fuego u Gvatemali, dok je 3.200 ljudi evakuisano, saopštili su danas zvaničnici.

RepublikaFoto: pixabay.com
Stravičan prizor, ilustracija

Vulkan Fuego, čije ime u prevodu znači "Oganj", izbacuje mlazove lave od osam kilometara i izbacuje dim i pepeo koji pada na prestonicu i druge oblasti, prenosi Rojters.

- Reka lave preplavila je obalu i pogodila selo El Rodeo. Ima povređenih, izgorelih i mrtvih - izjavio je generalni sekretar Agencije za prirodne katastrofe Serđo Kabanas.

Prema njegovim rečima, operacije spasavanja obustavljene su do 5 sati ujutru po lokalnom vremenu, zbog opasnih uslova i vremenskih prilika.

On je rekao i da su neka sela nedostupna tako da se pretpostavlja da i tamo ima žrtava.

Predsednik Gvatemale izjavio je da je sazvao sastanak sa ministrima, kao i da razmatra da proglasi vanrednu situaciju u oblastima Čimaltenango, Eskuintla i Sakatepekez.

Zbog erupcije zatvoren je aerodrom i obustavljeni su svi letovi.

Vulkan se nalazi oko 40 kilometara od prestonice Gvatemale i u blizini omiljenog turističkog letovalištva Antigve.

Ogromni oblaci dima mogli su da se vide iz različitih delova zemlje, a pepeo koji je pao u četiri departmana Gvatemale uznemirio je građane.

Vlasti su od građana tražile da ostanu smireni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading