(FOTO,VIDEO) VULKANI SEJU SMRT: U GVATEMALI 25 mrtvih i više desetina povređenih

Autor: Tanjug, Republika

Svet

04.06.2018

06:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Gvatemali došlo do erupcije vulkan Fuego. Agencija za katastrofe u toj zemlji saopštila da je stradalo 25 osoba, više desetina je povređno. Ima nestalih. Podsetimo aktivan je, i to već više od četiri sedmice, i vulkan Kiluaea na Havajima, koji je u fazi eksplozivnih erupcija, kojima se uvazduh izbauju užarene lopte, teške i po nekoliko stotina kilograma.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zbog erupcije vulkana, koji izbacuje crni dim i pepeo u nebom, evakuisano je oko 100 osoba, a međunarodni aerodrom u prestonici zatvorio je svoju jedinu pistu, prenosi Rojters.

- Reka lave ugrozila je selo Rodeo, ima povređenih, izgorelih i mrtvih ljudi - izjavio je glavni sekretar gvatemalske Agencije za katastrofe Serhio Kabanas.

Jedna pepelom pokrivena žena rekla je novinarima da se lava izlila kroz polja kukuruza i izrazila bojazan da ima još više mrtvih.

- Nisu svi uspeli pobeći, mislim da su ostali pokopani pod lavom - rekao je Konsuelo Ernandes lokalnoj televiziji Diario de Sentroamerika.

Uprava za civilnu avijaciju Gvatemale saopštila je na Tviteru da je pista zatvorena zbog prisustva vulkanskog pepela i kako bi se garantovala bezbednost putnika i aviona.

Vulkan se nalazi na oko 40 kilometara jugozapadno od prestonice Gvatemale.

Iz jednog golf kluba evakuisani su radnici i gosti, a na video snimku koji je objavljen na društvenim medijima vidi se crni oblak pepela kako se uzdiže iznad golf kluba.

Ogromni oblaci dima mogli su da se vide iz različitih delova zemlje, a pepeo koji je pao u četiri departmana Gvatemale uznemirio je građane.

Vlasti su od građana tražile da ostanu smireni.

Portparol Uprave za sprečavanje nacionalne katastrofe David de Leon rekao je da je za pad vuklanskog pepela po raznim delovima grada kriva promena pravca vetra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading