RASPAD SISTEMA: EU u jednom danu doživela tri udarca od kojih ĆE SE TEŠKO OPORAVITI

Autor: informer.rs, Republika

Svet

02.06.2018

17:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija je u potpunom raspadu. Sa Amerikom je u petak ušla u trgovinski rat, premijer Španije, četvrte ekonomije u Evropi, smenjen je zbog korupcije, a Italija je dobila vladu koja želi da izvede zemlju iz EU i ukine evro. Stručnjaci kažu da sve to vodi ka potpunom krahu Unije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Politički potres nastao je nakon što je španski parlament u petak ujutru izglasao nepoverenje premijeru Marijanu Rahoju (63) iz Narodne partije.

On je na vlasti bio od 2011, a smenjen je zbog nelegalnog finansiranja njegove stranke i njenih zvaničnika.

Korupcija

Partija je primala mito, prala novac i utajila porez, zbog čega je još 2013. osuđeno 29 biznismena i partijskih zvaničnika. Iako postoje dokazi da je i Rahoj uzimao pare, on je uvek to negirao.

Na Rahojevo mesto izabran je socijalista Pedro Sančes (46). On je naveo da će pokušati da ostane na čelu vlade do kraja mandata aktuelnog parlamenta 2020, međutim nije izvesno koliko će njegova administracija sa samo 84 socijalista u parlamentu od 350 poslanika uspeti da potraje. To je dodatni problem za Španiju i EU.
Osim sa time, Evropska unija se suočava i sa velikim problemom u Italiji, u kojoj je u petak zakletvu položila evroskeptična vlada. Nakon parlamentarnih izbora 4. marta, koalicija ultradesničarske Lige i antisistemskog pokreta Pet zvezdica došla je na vlast. 

Šef nove vlade je Đuzepe Konte, koji je prošle nedelje vratio mandat jer predsednik Serđo Matarela nije prihvatio njegov izbor za ministra ekonomije. On je formirao vladu koja se zalaže za izlazak Italije iz EU, kao i za odbacivanje evra, što stvara veliki problem za EU. 

Stručnjaci novu vlast u Italiji zato nazivaju prvom populističkom vladom u Zapadnoj Evropi i misle da bi ona mogla da rasturi Evropsku uniju.Uporedo s tim, EU je suočena s trgovinskim ratom sa SAD. 

Američki predsednik Donald Tramp uveo je carine na uvoz čelika i aluminijuma iz EU, koja je dosad toga bila oslobođena. Od petka dažbine na uvoz čelika u Ameriku iznose 25 odsto, a na aluminijum 10 procenata. Zbog toga je Brisel najavio uzvratne mere. 
Kako je najavljeno, biće povećane carine na uvoz gomile proizvoda iz SAD, od voća i povrća, preko džinsa, obuće i alkoholnih pića, sve do metalnih proizvoda, stakla, papira, nameštaja i motora. 

Tako će ubuduće čuveni američki proizvodi poput "levis" farmerki, "najki" patika, "harli dejvidson" motora i burbona "four rozis" i "džim bim" biti znatno skuplji zbog povećanja carina.

Analitičari kažu da bi najnovija dešavanja u Evropi mogla do dovedu čak i do kraha EU, koja je već godinama oslabljena.

- Smena španskog premijera mogla bi da dovede do prevremenih izbora u Španiji i novog referenduma o otcepljenju Katalonije. To je nešto čega se Brisel najviše pribojava u ovom trenutku. S druge strane, Italija bi mogla da pokrene lavinu. Ne treba zaboraviti da su u Evropi već jaki evroskeptični pokreti i da su njihovi lideri, poput francuske desničarke Marin le Pen i mađarskog premijera Viktora Orbana, sve popularniji. Ako još neka zemlja krene putem Italije, vrlo brzo možemo računati na ukidanje evra i same Unije - ocenjuju analitičari.

Početak trgovinskog rata

Kad je reč o trgovinskom ratu sa SAD, stručnjaci kažu da bi ovo mogao da bude samo početak.

- Nakon što EU uvede uzvratne mere, nije isključeno da će Tramp uvesti dodatne carine i na druge proizvode iz Evrope. On je nekoliko puta najavio da razmišlja o podizanju dažbina na uvoz evropskih kola u Ameriku. Ukoliko se to dogodi, cela evropska auto-industrija izgubiće pravo bogatstvo, a samo Nemačka bi ostala bez šest milijardi dolara godišnje - objašnjavaju ekonomisti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading