SOROŠ PRVO RUŠIO EU, A SAD TVRDI DA ĆE JE SPASTI

Autor:

Svet

30.05.2018

19:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki milijarder mađarskog porekla Džordž Soroš (87), poznat po finansiranju prevrata u državama širom sveta i smenama Americi nepodobnih režima, upozorio je na godišnjem sastanku Evropskog saveta za međunarodne odnose (ECFR) u Parizu da se EU nalazi na rubu propasti, te da će je on spasti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džordž Soroš

Takve izjave došle su od čoveka koji je, osim mešanja u unutarpolitička pitanja mnogih zemalja, direktno povezivan i sa urušavanjem stabilnosti na Starom kontinentu i to finansiranjem projekta na osnovu kog je došlo do migrantske krize.

Zbog toga su njegove reči uzete s rezervom.

Soroš: Sve loše što se moglo dogoditi, dogodilo se

- Evropa prvo mora da reši migrantsku krizu i ukine propise koji određuju koliko migranata svaka država mora da primi. Zemlje članice ne bi trebalo prisiljavati na prihvatanje migranata koje ne žele, a migrante ne bi trebalo prisiljavati da odlaze u države u kojima oni ne bi želeli da budu - održao je predavanje Soroš i izneo plan za bolje finansiranje obrazovanja i borbu protiv nezaposlenosti u Africi, što bi koštalo 30 milijardi evra godišnje, a što bi zaustavilo izbeglice da traže sreću negde drugde van svojih država.

Soroš je istakao da je jedan od najvećih izazova za EU ipak izlazak Britanije iz njenog sastava, te da će se on zdušno boriti za to da u Ujedinjenom Kraljevstvu bude organizovan još jedan referendum o Bregzitu.

Magnat priznao da finansira drugi referendum o Bregzitu i da je za to dosad već dao 700.000 funti

- Bregzit je gubitnički predlog, ali bi mogao da se preokrene u pobedničku situaciju - naglasio je Soroš i priznao da je grupi Najbolje za Britaniju, koja se zalaže za drugi referendum o statusu Britanije u EU, donirao 700.000 funti.

- Problem je nastao i napuštanjem nuklearnog sporazuma s Iranom i uništenjem transatlantskog saveza između EU i SAD. To će imati negativne posledice za evropsku ekonomiju. Moglo bi da dođe do globalne finansijske krize - rekao je Soroš i dodao: "Sve loše što se moglo dogoditi, dogodilo se."

Šta je najviše štete nanelo Evropi
- kao najveći problem istakao migrantsku krizu
- politika štednje koja je u mnogim državama dovela populiste do vlasti (naveo primer aktuelne krize u Italiji)
- teritorijalno raspadanje (britansko napuštanje Unije)

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading