(VIDEO) DA LI JE RAT NEIZBEŽAN?!

Autor: Tanjug

Svet

25.05.2018

16:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedavno američko istupanje iz Nuklearnog sporazuma sa Iranom kao i posledice koje ovakav potez Bele kuće ima na stabilnost na Bliskom istoku, i dalje glavne teme političkih i geopolitičkih analiza kako na Zapadu tako i na Istoku. Republika.rs u prenosi kolumnu američke novinarke Ranije Kalek - koja se bavi pitanjima na Bliskom istoku - a koju je objavila ruska "Raša Tudej".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kolumnu prenosimo u celosti, uz redakcijsku opremu.

Američko ponašanje prema Iranu pokazuje koliko je siledžijska američka vlada, pa svakom onom ko se 100 odsto ne povija pred američkom agendom preti kaznom i ratom.

Najjače sankcije

Nedavno imenovani državni sekretar Majk Pompeo, poznati anti-iranski jasteb, započeo je nedelju zastrašujućim govorom u Heritidž Fondaciji, preteći Iranu da će se suočiti sa "najjačim sankcijama u istoriju", ukoliko ne kapitulira pred američkim zahtevima.

Dvanaest osnovnih zahteva koje je naveo Pompeo, od kojih su neki gotovo apsurdni, idu daleko više od zahteva da Iran odustane o razvijanja svog nuklearnog oružja. Među zahtevima su i ti da Iran povuče svoju vojsku iz zemalja na Bliskom istoku, država koje SAD ne simpatišu, uključujući Siriju, Irak, Liban i Jemen.

RepublikaFoto: youtube.com/American Enterprise Institute
Neprijatelj Iran: Majk Pompeo

To su nikada neće deseti. Za razliku od SAD, Iran je deo Bliskog istoka. On ima pravo da se sarađuje sa svojim susedima, daleko veće pravo nego što to ima SAD, zemlja koja je na drugom kraju sveta, ali koja se konstantno meša u pitanju na Bliskom istoku kako bi osigurala svoje interese.

Takođe je važno naglasiti razliku između iranskih i američkih akcija u regionu. U poslednjih nekoliko godina, SAD i njeni regionalni saveznici obučavali su i naoružavali pobunjenike u Siriji. Ovakva politika dovela je do stvaranja grupa poput Al-Kaide i Islamske države kako u Siriji tako i u Iraku. Da nije bilo sirijskih saveznika poput Irana i Rusije, Sirija bi kolabirala i potpala pod kontrolu ovih grupa.

Čišćenje haosa

Drugim rečima, SAD su napravile haos u Siriji i Iraku, dok je Iran igrao presudnu ulogu u "čišćenju" haosa u obe države, pomažući sirijsku vladu i obučavajući iračke snage koje su omugućile pobedu nad Islamskom državom.

Pa ipak, SAD imaju odvažnosti da Iran proglase destruktivnom silom u regionu, dok su u stvarnosti SAD i njeni saveznici odigrali katastrofalnu ulogu donoseći haos na Bliski istok ratovima za promenu režima i podrškom monarhijama u Golfskom zavilu, poput Saudijske Arabije, koja širi ekstremizam.

Što se, pak, iranskog nuklearnog programa tiče, jednako je važno napomenuti da su SAD prekršile sporazum pokazujući da je cena za poštovanje dogovora pretnja ekonomskim sankcijama i potencijalni rat.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nepredvidiv: Donald Tramp

To je poruka koju Trampova administracija šalje svetu.

Ostaje da se vidi da li Evropska Unija ima kičmu da ustane protiv SAD. Za sada, Evropljani tvrde da će nastaviti da posluju sa iranom, zadržavajući nuklearni sporazum i verovatno će se pozvati na zakon koji evropskim kompanijama dozvoljava da zaobiđu američke sankcije, ali to će vreme će pokazati.

 

Licemerje medija

Međutim, ako je suditi po diskursu u medijima, Trampov ratni kabinet, predvođen novoimenovanim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom - ultranacionalistom i neokonzervativnim jastrebom, SAD će nastaviti po svom.

Deo američke strategije, koja je suštinski Boltonova strategija za promenu režima u Iranu, napisana je pred dve godine je da se Iran optuži za haos na Bliskom istoku.

Iako većina medija u SAD tvrde da su Trampovi protivnici, kada je reč o ratu, gotovo svi duvaju u istu tikvu kao i zvanična administracija, ili bar učestvuju u lažnim narativima opravdanja rata, naročito ako je reč o Iranu.

 

 

Na sastanku u Savetu bezbednosti Ujedinjenih Nacija koji je sazvan zbog izraelskog masakra nad Palestincima u pojasu gaze prošle nedelje, Niki Hejli je okrivila Iran , istovremeno označavajući Iran kao pretnju od Libana do Sirije, od Iraka do Jemena.

Opis koji je Hejlijeva dala o Iranu ne bi bio moguć bez anti-iranskog narativa u američkim medijima.

Najglasniji u tome bio je Njujork Tajms.

Kao pripema za govor Hejlijeve, članak za člankom u Zapadnim medijima optužio je Iran u mešanje u izbore u Libanu. Nakon što su saopšteni prvi rezultati, po kojima je političko krilo Hezbolaha odnelo prevagu, u Zapadnim medijima krenule su optužbe da je Iran uticao na takve rezultate.

- Saveznici Hezbolaha pobedili su na izborima u Iranu - naveo je Rojters, što bi trebalo da znači da je Hezbolah stekao vlast mimo volje naroda. 

 

 

Međutim, mada je Hezbolah u jakoj političkoj poziciji u Libanu, izbori su rezulat demokratskog procesa, i to one vrste kakvu SAD obično zahteva od zemalja u regionu.

Propaganda

Građani Libana glasali su za Hezbolah.

Uobičajeno pozivanje na iransko mešanje je čista propaganda. Da, Hezbolah dobija podršku od Irana, ali to nije iranska naoružana grupa kako to obično vole Zapadni mediji da predstave. Oni su partneri Irana zato što imaju zajedničke interese. Ali pre svega Hezbolah čuva Libanske granice i suverenitet Libana.

Slično se desilo i na izborima u Iranu. Zapadni mediji opet su optužili Iran.

Inače, sat nakon što je Tramp saopštio da SAD izlaze iz nuklearnog sporazuma, Izrael je bombardovao Siriju, ubijajući nekolicinu Iranaca kao i nekoliko vojnika sirijske armije.

Jasno je bilo da Izrael pokušava da isprovocira reakciju Irana, što bi posle bilo iskorišćeno kao povod za rat, ali Iran nije odgovorio.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Masakr u pojasu Gaze

Nasuprot tome, odgovorila je Sirijska armija. Izrael je bombardovao Siriju ponovo, tvrdeći da je to bio odgovor na Iranske rakete ispaljene na Izrael.

Ali, prema sirijskim vojnim zvaničnicima na terenu, to su učinili Sirijska armija i Nacionalne odbrambene snage, kao odgovor na provokacije u Golanskim visoravnima. Oni tvrde da nije bilo šiitskih formacija na tom području kao i da su izraelski izveštaj - lažni.

U sirijskoj odmazdi nije bilo izraelskih žrtava, ali je pričinjena ograničena šteta izraelskim vojnim bazama, što samo pokazuje da Sirija pokušava da ostane uzdržana.

Niko ne želi rat, ali...

Ni Sirija ni Iran ne žele rat sa Izraelom, a nije jasno ni da li je Izreal spreman da ide u rat sa Iranom i njegovim saveznicima.

U regionu zaraženom haosom, Iran je najstabilnija i najdemokratičnija država u poređenju sa svojim susedima, koji su uglavnom monarhije. Ne može se reći da je Iran bezgrešna država, ali svakako ne zaslužuje ekonoske sankcije, izolaciju i rat.

Za sada, Iran i njegovi saveznici uspeli su da se uzdrže od rata sa Izraelom. Međutim, ako Izrael nastavi sa provokacijama i ako i pritom te provokacije pojača, Iran neće imati izbora osim da reaguje.

A onda bi SAD bile spremne da se uključe kao podrška svojim saveznicima, što bi rezultiralo razarajućim ratom. 

To ne znači da je rat neizbežan, ali je odlukom SAD da napusti nuklearni sporazum - više verovatan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading