(FOTO) NOVI IMIDŽ TADŽ MAHALA - SMRAD! Beli simbol Indije menja se u "boju" đubreta!

Autor:

Svet

23.05.2018

14:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hram Tadž Mahal, jedan od najprepoznatljivijih simbola Indije, čuven po svojoj belini, ubrzano menja boju - pretvara se u stovarište đubreta!

RepublikaFoto: pixabay.com
Prelepi Tadž Mahal definitivno polako postaje simbol nečeg odvratnog!

Tako sudbina hrama izgrađenog u 17. veku od belog mermera zavisi od mesta u kojem se nalazi - 8. najzagađenijeg grada na svetu.

Jedno od 7 svetskih čuda, Tadž Mahal nalazi se na obali reke Jamuna, pretrpane đubretom i često je prekrivren prašinom i smogom iz vozila obližnjeg grada Agre.

- Sićušni insekti iz umiruće reke u koju se uliva gradska kanalizacija, pužu po Tadž Mahalu, a njihov izmet dodatno oštećuje mermer - rekao je advokat za zaštitu životne sredine Vrhovnom sudu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Đubre oko Svetskog čuda

Sud je optužio vladu da ne čini dovoljno u zaštiti kulturnog spomenika koji je sagradio Šah Džahan kao mauzolej za svoju voljenu ženu Mumtaz Mahal.

- Ako indijski naučnici i konzervatori ne mogu da urade šta je potrebno, trebalo bi da kontaktiraju strane eksperte koji su voljni da pomognu - rekao je advokat Mehta koji vodi bitku za očuvanje Tadž Mahala već 3 decenije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Pretrpano smradom

Restauratori su koristili smesu od mineralne gline za čišćenje mermera, pri čemu se nečistoće izvlače na površine i mogu da se operu vodom. Aktivisti su zabrinuti i zbog opadanja nivoa vode u Agri, što može dovesti do oštećenja drvenih temelja. Takođe, brige su podignute i zbog konstantno zapušenih okolnih puteva i zagađenja koje nastaje od izduvnih gasova koje stvara rampu oko mauzoleja.

 

 

Iza Tadža Mahala, nalazi se brdo od plastičnih kesa i nagomilanog đubreta, tik uz reku, a oblak dima se nadvija nad njom iz dimnjaka u daljini.

Promena boje ne proističe iz plave boje. Ekolozi i istoričari već dugo upozoravaju na rizik od čađi i isparenja iz fabrika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading