KIM ĆE MORATI DA PRISTANE NA SVE ILI SLEDI LIBIJSKI SCENARIO: Potpredsednik SAD Majk Pens otvoreno priznao zločinačke namere

Autor:

Svet

22.05.2018

17:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki potpredsednik Majk Pens otvoreno je u emisiji na TV Foks njuz priznao da je njegova zemlja spremna da od Severne Koreje napravi novu Libiju ukoliko severnokorejski vođa Kim Džong Un ne pristane na dogovor po modelu koji ponudi Vašington.

RepublikaFoto: youtube.com/Fox News
Zapretio Pjongjangu: Majk Pens

Te njegove reči usledile su samo nekoliko dana nakon što se pojavila informacija da severnokorejski vođa strahuje da se iza namere šefa Bele kuće Donalda Trampa da se sastane sa njim 13. juna u Singapuru krije zločinačka namera SAD.

Po njoj bi Džong Un bio svrgnut, pa možda i ubijen nakon što pristane na denuklearizaciju svoje zemlje, a sve po scenariju viđenom s nekadašnjim predsednikom Libije Muamerom el Gadafijem.

Pens: Predsednik je jasno rekao da će sve završiti kao libijski model ako Kim ne bude sarađivao

- Prošle nedelje smo malo diskutovali o libijskom modelu i predsednik je jasno rekao da će sve završiti kao libijski model ako Kim ne bude sarađivao - izjavio je Pens bez ustezanja, a kada je voditeljka prokomentarisala da bi neki to mogli da shvate kao pretnju, on je jednostavno odbrusio: "Pa, mislim da je to zapravo činjenica".

Džong Unova bojazan da Amerika nema iskrene namere za uspostavljanje mira na Korejskom poluostrvu, pre svega pristankom Pjongjanga da uništi sve svoje oružje, pojavila se nakon što je aluzije na libijski scenario prošle nedelje imao Trampov savetnik za nacionalnu sigurnost Džon Bolton.

On je tada istakao da SAD razmatraju Libiju kao primer za Severnu Koreju, nakon čega je kancelarija Kim Džong Una čak saopštila da je spremna da odustane od samita sa američkim liderom u Singapuru. Otad je taj istorijski susret na klimavim nogama.

Tramp u Americi dočekao južnokorejskog lidera Muna i od njega pokušao da izvuče informacije o Kimu

Očekuje se da će Pensov komentar dodatno zakomplikovati situaciju, pogotovo zato što je u intervjuu otvoreno istakao i kako Amerika jeste za pomirenje, ali da će druga strana morati da poštuje isključivo njene zahteve.

Da u SAD još postoji dobro raspoloženje da do susreta dvojice lidera dođe 13. juna, potvrđuju i Trampove jučerašnje izjave nakon što je u Americi dočekao južnokorejskog lidera Mun Džae Ina, čoveka koji se nedavno susreo sa Kimom i otpočeo novu eru u odnosima suseda na Dalekom istoku.

Međutim, i njegovi odnosi su poslednjih dana sa Pjongjangom još jednom zahladneli jer su Južna Koreja i Amerika izvele vojne vežbe na Džong Unovom pragu i time ga razbesnele.

Tramp je ipak od Muna pokušao da izvuče dragocene informacije o severnokorejskom kolegi, verujući da je on mogao da od njega čuje mnogo toga nakon što su se srdačno ispričali u Južnoj Koreji pre manje od mesec dana.

Šta je još rekao u emisiji
"Ne mislim da predsednik ima nameru da gaji neke posebne, javne veze sa Severnom Korejom. On samo želi mir"

"SAD će nastaviti stazom na kojoj su i sada jer je predsednik lepo svima stavio do znanja da mi nećemo tolerisati da Severna Koreja ima nuklearno oružje i balističke projektile koje prete Americi i našim saveznicima"

"Kim pravi najveću grešku u životu ako misli da može da se igra s Trampom"

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading