LAVROV: Nadamo se da Tramp ne namerava da napadne Iran

Autor: Tanjug

Svet

18.05.2018

21:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moskva se nada da odluka predsednika SAD Donalda Trampa da istupi iz Zajedničkog sveobuhvatnog plana dejstava s Iranom nije povezana s američkim planovima da napadne Teheran ili da smeni tamošnji režim, izjavio je u petak šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

RepublikaFoto: twitter.com/veteranstoday
Sergej Lavrov

- Sada je teško suditi o tome kako će se razvijati događaji… Ipak, sada je već očigledno da ova odluka nanosi ozbiljnu štetu globalnoj i regionalnoj bezbednosti i stabilnosti - rekao je Lavrov u intervjuu za argentinski list "Klarin". 

Ministar je naglasio da je Moskva razočarana Trampovom odlukom o jednostranom istupanju iz nuklearnog sporazuma s Iranom i obnavljanju sankcija toj zemlji.

- Ovaj potez je suštinsko narušavanje kako Zajedničkog sveobuhvatnog plana dejstava, tako i rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 2231 iz 2015. godine, kojom je taj dokument odobren. Vašington ponovo deluje protivno mišljenju većine država sveta, isključivo u skladu sa sopstvenim interesima, grubo podrivajući norme međunarodnog prava - izjavio je Lavrov. 

On je istakao da će Teheran i "petorka" međunarodnih posrednika ostati privrženi sporazumu, što, prema njegovoj oceni, uliva oprezni optimizam da će ovaj dokument ostati na snazi. 

- Smatramo principijelno važnim da Iran ne pokuša da zaoštri situaciju, nego da će nastaviti neposredno da poštuje svoje obaveze pred međunarodnom zajednicom. To je još jednom potvrdila Međunarodna agencija za atomsko oružje - rekao je Lavrov.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading