POČEO JE PAKAO NA ZEMLJI: Na Havajima sve veći užas, najgore tek sledi!

Autor: Republika

Svet

18.05.2018

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vulkan Kilauea na Havajima počeo je sinoć da izbacuje oblake pepela u vazduh. Eksplozije sinoć su lansirale pepeo do 9.000 metara. Na Havaje se potom sručila kiša pepela i prašine, ali stručnjaci upozoravaju da je to samo početak.

Ipak, prva ekspolozija koja se dogodila sinoć bila je slaba, a strahuje se da bi sledeće mogle da budu iste jačine i ističu da ne veruju da će se ponoviti scenario iz 1790. kada je od takvih eruptivnih eksplozija vulkana na Havajima poginulo na desetine ljudi. Geolozi su upozorili da bi eksplozivne erupcije mogle da u vazduh izbace kamenje i stene većine manjih automobila.

Stanovnici Velikog ostrva su upozoreni da potraže skloništa, preneo je Rojters, a službe na terenu pokušavaju da pomognu stanovništvu i deljenjem maski za lice.

 

 

- Pepeo će da prekrije okolna područja. Sklonite se ako ste na putu oblaka pepela - upozirila je služba civilne zaštite.

Postoji opasnost da vetar odnese toksične materije u vazduhu i pepeo do glavnog grada Velikog ostrva Hiloa, koji je pun turista.

Vulkan izbacuje lavu već više od deset dana, tokom kojih je uništeno 37 kuća i objekata na jugoistočnom delu ostrva, a oko 2.000 ljudi je evakuisano. Kilauea je inače jedan od pet aktivnih vulkana na ostrvu Havaji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading