TRI NAJSIROMAŠNIJE ZEMLJE EU pripremaju se za uvođenje evra

Autor:

Svet

17.05.2018

15:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tri najsiromašnije zemlje EU, među kojima je i Hrvatska, počinju da se pripremaju za uvođenje evra.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, uzimajući u obzir buduću distribuciju ključnih fondova za razvoj, Rumunija, Bugarska i Hrvatska planiraju promenu valute, piše Blumberg, prenosi Jutarnji list.

Iako su planovi navedenih balkanskih zemalja u kontrastu s bogatijim delovima nekad komunističkog istoka, a ni grčko iskustvo s evrom nije baš pozitivno, najsiromašnijim zemljama članicama EU fondovi za razvoj dobro će doći u budućnosti.

U pripremama najdalje otišla Bugarska

Tako je u pripremama najdalje došla Bugarska, najsiromašnija zemlja EU, koja želi da se prebaci na evro već ovog leta. Hrvatska je najavila promenu valute u sledećih pet do deset godina, dok Rumunija još nije otkrila vremenski rok u kome će izvršiti navedenu promenu.

- Postoji velika želja članica evrozone da prošire svoj klub zbog populizma koji je poljuljao geopolitiku i doveo u pitanje evropski projeka - rekao je Finiks Kalen, strateg Sosijete ženeral grupe dodajući da bi političari evrozone mogli da vide širenje kao validaciju EU kao projekta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading