TAJNI PLAN KINE ZA SEVERNU KOREJU: Evo zašto je Si dvaput primio Kima

Autor:

Svet

13.05.2018

19:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istorijski susret američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog vođe Kim Džong Una, zakazan za 12. jun, svakim danom izaziva sve više pažnje svetske javnosti, pa je kineski lider Si Đinping, odskora više puta proglašavan najmoćnijim čovekom današnjice, odlučio da ništa ne prepusti slučaju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kim Džong Un i Si Đinping

To tvrdi američki list Vašington post, koji je otkrio da je Đinping zbog najavljenog samita Trampa i Kima otpočeo realizaciju svog misterioznog plana za Daleki istok kako njegova zemlja ne bi izgubila geostrateški, ali i politički primat na tom prostoru, te da je upravo to razlog zašto je u poslednjih malo više od mesec dana dvaput pozvao Džong Una da ga poseti.

28. marta Džong Un bio u prvoj zvaničnoj poseti Kini

- Sijev drugi susret s Kimom iznenadio je zapadne medije, koji su navodili da je Kina ostala po strani u diplomatskim pregovorima sa Severnom Korejom nakon što se u njih intenzivnije uključila administracija šefa SAD Donalda Trampa. Medutim, Peking je i te kako nastavio trku sa Amerikom nakon što je najpre u martu pozvao Kima na sastanak u kinesku prestonicu, a ostao je uključen u dešavanja i tok Džung Unovog susreta s predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom. Tome je sledio sastanak Đinpinga i Kima u kineskoj luci Dalijan, gde je kineski predsednik ponovio da Kina podržava Pjongjang u svakom pogledu. Tom prilikom je Si oslovljavao Džong Una sa "drug predsednik" i isticao da su obe zemlje socijalističke, te da njihove vladajuće partije oduvek neguju dobre odnose - navodi Vašington post uz obrazloženje da Đinping sve to radi kako bi ojačao svoju poziciju kao velike sile Azije i stavio do znanja Trampu da eventualno širenje uticaja Amerike na Korejskom poluostrvu neće proći tako lako pored Kine.

Vašington post: Đinping, osim što je Džong Unu dao bezbednosne garancije, sigurno je ponudio još mnogo toga

Podsetimo, najmnogoljudnija zemlja sveta, koja je u poslednjoj deceniji stala rame uz rame sa Amerikom u svakom pogledu, pa čak i u ekonomskom i vojnom, strahuje da bi Džong Un zarad potpunog pomirenja sa Zapadom mogao da pristane na to da i teritoriju svoje države ustupi snagama SAD po ugledu na Južnu Koreju.

9. maja Kim još jednom posetio Sija

Osim toga, Peking teško sada može da proguta činjenicu da je Amerika neprestano u prethodnom periodu prekorevala Kinu jer ne obuzdava Pjongjang u razvoju nuklearnog potencijala, a sada kada je u toj sferi načinjen uspeh, Vašington sve zasluge pokušava da pripiše sebi.

- Zbog toga se veruje da je Si, osim što je Džong Unu dao bezbednosne garancije s obzirom na to da on odustaje od daljeg razvoja svog oružja za masovno uništenje, sigurno ponudio još mnogo toga kako ne bi pao u ruke Amerike - navodi Vašington post.

Inače, Kim je juče pozvao svet da posmatra zatvaranje najvećeg severnokorejskog poligona za nuklearna testiranja, što je Tramp pozdravio s velikim oduševljenjem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading