TRAMP NAPADA IRAN KAO NATO SRBIJU: Dramatično upozorenje analitičara za Bliski istok

Autor:

Svet

10.05.2018

17:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp mogao bi da napadne Iran po receptu po kom je NATO izveo zločinačku agresiju protiv Srbije 1999. Na to upozoravaju analitičari u trenutku dok je situacija na Bliskom istoku eskalirala najnovijim raketnim napadom izraelskih snaga na iranske položaje u Siriji, u kojima je ubijeno najmanje 23 ljudi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Povlači nepredvidive poteze: Donald Tramp

Do dramatičnog razvoja događaja došlo je samo dva dana nakon što je Tramp povukao Ameriku iz iranskog nuklearnog sporazuma uprkos upozorenjima ostalih sila potpisnica da će to dovesti do zastrašujućeg scenarija, pa i mogućeg direktnog sukoba Irana i Amerike.

Nije bilo potrebno mnogo pa da američki saveznik Izrael, koji nikada nije odobravao taj ugovor, otpočne lični obračun s Teheranom.

Najpre je saopšteno da su Iranci raketirali Golansku visoravan, što je Izraelcima poslužilo kao opravdanje da ispale više od 70 projektila na iranske ciljeve u Siriji.

- Pod izgovorom granatiranja izraelskih položaja u blizini Golanske visoravni izraelska vojska je izvela napad na teritoriji Sirije. U njemu je učestvovalo 28 izraelskih aviona F-15 i F-16, koji su ispalili oko 60 raketa, dok je više od 10 taktičkih projektila lansirano sa zemlje. Napadnuta su mesta dislokacije oružanih snaga Irana, kao i položaji sredstava protivvazdušne odbrane vojske Sirije u regionu Damaska i na jugu zemlje - saopštilo je rusko ministarstvo odbrane i otkrilo da je sirijska protivvazdušna odbrana oborila više od polovine izraelskih raketa, ali da je ipak stradalo 23 ljudi, među kojima i troje pripadnika snaga Sirije.

Rusija: Izrael je ispalio 70 projektila na iranske mere na sirijskoj teritoriji pod izgovorom da su Iranci ranije raketirali Golansku visoravan

Takvu eskalaciju analitičari vide kao pripremu za ulazak Amerike u konačni obračun sa Iranom, koji je Tramp još jednom optužio da je odgovoran za sejanje smrti i haosa na čitavoj planeti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin i vrhovni ajatolah Irana

On je to istakao braneći odluku o povlačenju iz sporazuma s Teheranom, iako ga je zbog toga kritikovao ceo svet, izuzev Izraela i Saudijske Arabije.

- Sporazum sa Iranom je bio jednostran i doveo bi do širenja nuklearnog naoružanja - rekao je Tramp i otkrio da će SAD možda već naredne nedelje udariti Teheran sanckijama.

To je shvaćeno kao korak ka širenju sukoba SAD i Irana, koji bi, kako smatraju analitičari, bio katastrofalan.

- Mogli bismo da zamislimo intervenciju SAD i saveznika (sigurno Izraela, a videli bismo koga još) protiv vitalnih objekata i infrastrukture koja je od značaja za iransko prisustvo na Bliskom istoku i naravno ono što se prepoznaje kao iranski nuklearni program. Takva intervencija bi se sprovela primarno naoružanjem koje je vođeno i ima veliki domet - rekao je za Sputnjik vojni analitičar Aleksandar Radić povlačeći paralelu sa napadima takvih karakteristika na našu zemlju 1999.

23 osobe stradale u napadu Izraelaca na Iran

Prema njegovim rečima, iransko naoružanje je slabije od američkog, ali da snaga Teherana leži u tome što on kontroliše veliki broj paravojnih snaga širom Bliskog istoka.

- One na terenu mogu da izazovu jako velike neprilike Amerikancima, ali i Izraelcima - zaključuje Radić.

Istovremeno, pažnja svih važnih međunarodnih subjekata za Bliski istok usmerena je na Rusiju i njenog lidera Vladimira Putina, koji je istakao da je zabrinut eskalacijom, ali je isto tako na vojnoj paradi povodom Dana pobede 9. maja ugostio izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Nakon što je Netanjahu tom prilikom uporedio Iran sa nacističkom Nemačkom, Putin, koji je saveznik Teherana, poručio je izraelskom kolegi da je neophodno zajedno pronaći način za ublažavanje situacije u regionu oko Sirije. Juče je, međutim, oštriji bio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji je pozvao i Iran i Izrael da izbegavaju akcije koje mogu dovesti do spirale konflikta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading