"KURC DA ZABRANI USTAŠKA OKUPLJANJA!"

Autor: Tanjug

Svet

09.05.2018

07:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrija ne sme više dopustiti godišnje fašističko okupljanje u Blajburgu, zatražio je generalni sekretar Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Maks Lerher.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sebastijan Kurc

On je istakao da se ne sme gledati po strani kada hiljade desničara javno veliča nacistički teror i sa ustaškim uniformama i S S oznakama uzvikuje glasno fašističke parole.

- Pozivam ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla da konačno bude dostojan svog položaja i okonča to fašističko okupljanje. Takođe i kancelar koji ćuti Sebastijan Kurc mora delovati. Izgovori i nedelovanje nisu znak aktivnog antifašizma - poručio je Lerher u saopštenju.

On je ukazao na pravni stav eksperata da je moguće pravno delovanje austrijskih vlasti.

Podsetio je da se pokrajina Koruška već jasno izjasnila protiv tog fašističkog okupljanja, koje je zakazano za 12.maj, i ukazala da je pravno i bezbednosno-policijski nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje mora sprečiti svako kršenje zakona o zabrani veličanja nacizma.

- Očekujem da će austrijska vlada preuzeti odgovornost i tražim da se u zakon o zabrani veličanja nacizma unesu i ustaški simboli. Ustaški režim bio je u jasnoj vezi sa nacistima, a teror oba fašizma odneo je brojne žrtve - naglasio je Lerher.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading