Ovo je zemlja u kojoj je proizveden i testiran otrov NOVIČOK

Autor: Republika

Svet

03.05.2018

22:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojska Češke Republike razvila je i testirala nervni agens novičok, izjavio je predsednik te zemlje Miloš Zeman za tv Barandov.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Miloš Zeman

On je svoju izjavu zasnovao na izveštaju vojne obaveštajne agencije, objavljeno je na sajtu iDNES.cz.

Zeman je dobio i drugi izveštaj od civilne Bezbednosno-informativne službe (BIS), prema kojem se nije radilo o novičoku.

Zeman je citirao izveštaj BIS u kojem je navedeno da je u novembru prošle godine u vojno istraživackom institutu ministarstva odbrane u Brnu testiran nervni otrov poznat kao A230, kao i da je količina tog otrova bila relativno mala i da je on nakon testiranja uništen, ali da se nije radilo o novičoku.


Zeman je, međutim, uvažio mišljenje vojne obaveštajne službe, koja je prema njegovim rečima, bolje upoznata sa informacijama o proizvodnji novičoka. 

Češki predsednik je kazao da je njegov zaključak da je u Češkoj proizveden i testiran novičok, makar i u malim količinama i da je zatim uništen.

- Mi znamo kada i gde se to dogodilo i licemerno je da se pretvaramo da se tako nešto nije desilo - kazao je on. Zeman je naveo da se nije raspitivao za razloge istraživanja, ali da zna da je ono zaustavljeno i nije nastavljeno.

Češka je odbacila navode Rusije da je novičok, kojim su u Solzberiju otrovani bivši ruski obaveštajac Sergej Skripalj i njegova ćerka, možda proizveden i u Češkoj.

Zeman je potom ipak zatražio od BIS da sačini izveštaj povodom ruskih optužbi o novičoku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading