U Austriji zabranili pušenje u automobilima

Autor: Republika

Svet

03.05.2018

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Austriji je stupila na snagu zabrana pušenja u automobilima kada se voze deca ili mlađi od 18 godina.


Za kršenje ovog propisa predviđena je kazna do 100 evra, a u slučaju ponavljanja nepoštovanja istog propisa policija može izreći kaznu u visini do 1.000 evra. Od zabrane su izuzeta jedino taksi vozila.

Prve nedelje maja biće korišćene kao faza privikavanja na novi propis, pa će policija samo izricati opomene, ali ne i kažnjavati, a kazne će se izricati od 1. juna.

Austrijski automoto klub OeAMTC smatra da će biti problematična kontrola zabrane pušenja u kolima kada se voze deca, a posebno je problematično što zakon predviđa da policija ne mora zaustaviti vozača, već može, ako uoči takav prekršaj, da pošalje kaznu na kućnu adresu.

- Postaje problematično ako neka druga osoba, ne vozač, puše, jer njene podatke vlasnik vozila ne mora dati - upozorava glavni pravnik OeAMTC Martin Hofer.

On je istakao da je gotovo nemoguće da se zakon sprovede i ako je više maloletnika u vozilu koji imaju slično godište kao vozač, i možda čak jedna jedina osoba koja je punoletna puši.


OeAMTC pozdravlja nameru da se zaštite maloletnici u kolima od duvanskog dima, ali ističe da bi zakon trebalo da predviđa da se ovaj prekršaj kažnjava samo ako se vozač zaustavi i prekršaj mu se dokaže na licu mesta.


- Sve drugo je suprotno sistematici koja postoji do sada u kažnjavanju na osnovu zakona o saobraćaju - ukazao je Hofer.

Inače zabrana pušenja u kolima postoji već duže vreme u drugim evropskim zemljama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading