AMERIKA NA KOLENIMA: Ovo je najveći neprijatelj SAD!

Autor: Republika

Svet

01.05.2018

10:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni neprijatelj Sjedinjenih Američkih Država nije ni Rusija ni Kina, već američki dug.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Vašington se velikom brzinom kreće ka tehničkom bankrotu, smatra autor teksta. On navodi poslednje podatke Uprave kongresa za budžet koji pokazuju da kamate SAD iznose 1,6 odsto BDP-a, što čini 9,6 odsto federalnog budžeta.

Međutim, 2022. godine ova cifra će iznositi 2,7 odsto, odnosno 16 odsto budžeta. Takav scenario novinari nazivaju najoptimističnijim.

Uzimajući u obzir poslednjih nekoliko nedelja, kamate Vašingtona bi mogle da iznose 20 odsto federalnih prihoda, navodi se u članku. To znači da će građani SAD svaki peti dolar davati na vraćanje duga, piše Nešnel interest, a prenosi informer. 

Postoje dva izlaza iz situacije: smanjenje obaveznih rashoda ili povećanje poreza. Oba načina je blokirao Kongres, navodi autor.

Naglašeno je da je jedini način da se sačuvaju socijalni rashodi ignorisanje deficita i duga. Pri povoljnim uslovima razvoja ovog scenarija, deficit će se povećati za 30 odsto od 2019. godine do 2023. godine, uz očuvanje vojnih i socijalnih rashoda, dok bi u periodu između 2018. i 2028. godine deficit mogao da poraste za 81 odsto.

Autor članka navodi da će SAD iskoristiti restrukturiranje duga uz pomoć japanskih i kineskih kreditora. Oni drže 1,2 biliona američkih obveznica.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading