TUŽNA POZADINA: Sve više penzionera u Japanu ide u zatvor!

Autor: b92.net

Svet

28.04.2018

06:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Japan ima najstariju populaciju na svetu u kojoj najmanje 27 odsto stanovnika čine stariji od 65 godina. Ova zemlja se sada suočava sa još jednim ozbiljnim problemom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, kako piše "Blumberg", barem jedna od pet zatvorenica u japanskim zatvorima je penzionerka, a devet od deset se nalazi iza rešetaka zbog manjih krađa u prodavnicama. 

Razlog za ovaj "kriminalni" talas je ipak veoma tužan. 

Naime, između 1980. i 2015. godine, broj seniora koji žive sami u Japanu porastao je na šest miliona. 

Istraživanje koje su naručile vlasti Tokija prošle godine pokazuje da je više od 50 odsto seniora koji su izvršili krađe živelo samo, a 40 odsto njih nije imalo čak ni rođake sa kojima su mogli da žive. 

Decenijama je trend u Japanu bila briga porodice o starijim rođacima, ali zbog nedostatka resursa i to se promenilo. 

- Možda imaju dom. Možda imaju porodicu. Ali, to ne znači da se sa njima osećaju kao kod kuće. Osećaju se kao da ih niko ne razume i da može da ih razume samo neko ko je u njihovim godinama - kaže Jumi Muranka, upravnica ženskog zatvora blizu Hirošime. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

S obzirom na to da nemaju dovoljno sredstava za pristojan život, zatvor je postao mesto u kojem starije žene traže beg od domaćinstva u kojem su same. 


- Moj suprug je imao moždani udar pre šest godina i od tada je u krevetu. Takođe pati od demencije i paranoje. Teško mi je bilo u ovim godinama da se brinem o njemu, ali o stresu koji preživljavam nisam mogla nikome da pričam jer me je bilo sramota. Prvi put sam otišla u zatvor sa 70 godina. Ukrala sam nešto iako sam imala novac u džepu. Onda sam razmišljala o svom životu. Nisam želela da se vratim kući, a nisam imala gde da odem. Zatvor je bio jedino rešenje za mene. Život mi je sada mnogo lakši. Mogu da budem ono što jesam i da dišem punim plućima, makar ograničeno. Sin mi je rekao da sam bolesna i da bi me trebalo zatvoriti u bonlicu. Ali, ja ne mislim da sam bolesna. Mislim da me je anksioznost dovela do ivice - kaže osamdesetogodišnja Japanka koja živi u zatvoru. 
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zaposlenima u zatvoru često se čini da rade u domu za penzionere, pa njihova briga o zatvorenicama ide dotle da im peru i veš. 


- Sramota ih je i kriju svoj veš, a ja im kažem da mi daju i da ću bez problema oprati sve što treba - kaže Satomi Kezuka, koja radi u zatvoru. 

Koliko god humano bilo s njihove strane, to im stvara i dodatne probleme. Briga o starijim zatvorenicima povećala je i bolničke troškove koji su prevazišli šest milijardi jena 2015. godine, što je za 80 odsto više u odnosu na 2005. godinu. 

Japanska vlada sada traži način da uspostavi program i rehabilitaciju za seniorke koje su pogođene egzistencijalnim problemima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading