5,6 milijardi dolara za sirijske izbeglice, inače NESTAJE CELA POPULACIJA

Autor:

Svet

25.04.2018

07:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok Visoki komesarijat UN za izbeglice planira da 5,6 milijardi dolara da za pomoć izbeglicama i upozorava na to da će nestati čitava jedna populacija ljudi, Nemačka će izdvojiti milijardu evra za tu svrhu, što je i prethodnih godina radila.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Još 6,1 milion stanovnika i dalje se nalazi u Siriji, ali su prinuđeni da napuste svoje domove

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavo je da građane Sirije ne treba ostaviti same.

Mas je prošle sedmice na sjednici Saveznog veća Nemačke (Bundestag) izjavio da nemačke vlasti planiraju da povećaju obim humanitarne pomoći Siriji.

- Do sada smo izdvojili više od dve milijarde evra i trebalo bi da dostignemo veću cifru - rekao je nemački ministar.

Podsetimo Nemačka je prošle godine za humanitarnu pomoć Siriji izdvojila 720 miliona evra, a od 2012. godine za Siriju su izdvojene 2,2 milijarde evra humanitarne pomoći.

S druge strane visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi nada se da će sakupiti 5,6 milijardi dolara od međunarodnih donatora za hitnu humanitarnu pomoć sirijskim izbeglicama ove godine, ali napominje da taj novac nije namenjen samoj Siriji, već zemljama koje pružaju utočište sirijskim izbeglicama kao što su Jordan, Irak, Egipat i Liban, prenosi Rojters.

Grandi upozorava i na novu katastrofu ukoliko sirijski grad Idlib, koji je pod kontrolom pobunjenika, postane naredna meta sirijske vojske.

- Ta zemlja postaje klopka, na pojedinim mesta klopka smrti za civile - rekao je komesar UN britanskoj agenciji na donatorskoj konferenciji za Siriju.

Prema njegovim rečima, reč je o jednom od najgorih stradanja u modernoj istoriji.

Oko 5,5 miliona Sirijaca žive kao izbeglice u Iraku, Jordanu, Libanu i Turskoj, a sada čine oko četvrtinu libanskog stanovništva.

Ujedinjene nacije procenjuju da je više od 400.000 civila zaglavljeno u zonama pod opsadom širom Sirije.

Ta brojka bi, navodi Rojters, mogla i da drastično poraste jer dva miliona ljudi živi u regionu severoistočnog Idliba, najnaseljenijem području Sirije, koje je rukama pobunjenika koji se bore protiv vlade sirijskog predsednika Bašara al-Asada u Damasku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading