Zaev: Blizu smo rešenja spora sa Grčkom o imenu

Autor: Tanjug

Svet

14.04.2018

18:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makedonski premijer Zoran Zaev potvrdio je da su razgovori sa Grčkm o višedecenijskom sporu u vezi imena Makedonije vrlo blizu rešenja i da su još neka pitanja ostala nerešena.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zoran Zaev

Od sedam pitanja o kojima se razgovara, samo dva su ostala nerešena, a reč je o pitanju da li će u imenu biti sadržana geografska odrednica i kako će se ono koristiti u međunarodnim odnosima, a kako za domaću upotrebu. Ovo drugo je, dodao je, za nas novo.

- Smatramo da je potrebno razlikovati ono što je za međunarodnu od onog što je za domaću upotrebu - rekao je Zaev, koji smatra da Ustav ne treba menjati i da to ne bi trebalo da ima uticaj na stav Grčke.

Za Grčku je, kaže, problematično i pitanje identiteta i jezika, ali je dodao da Atina ima razumevanja za makedonski identitet.

Što se državljanstva tiče, Zaev kaže da će ono biti u saglasnosti sa novim imenom. 

- Verovatno bi bilo: građanin Severne/Gornje/Vardarske ili slično - naveo je makedonski premijer. On je ponovio da će nakon dogovora biti održan referendum o tom pitanju, ali da još nije definisano da li će to biti odmah nakon konačnog rešenja ili neposredno pre ulazak u NATO i EU.

U svakom slučaju, kaže, i održavanje referendum je bitno, jer su za njega potrebne određene pripreme i postoje rokovi. Zaev je naveo i da po pitanju referenduma ima nesaglasnosti unutar koalicije, odnosno sa albanskom partijom DUI, Allija Ahmetija. DUI se, kaže, protivi održavanju referendum, a kako je objasnio zamenik premijera Bujar Osmani, razlog je strah da bi ovaj način mogao da otvori proctor za uticaj sa strane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading