NAPETO U SB UN! Rusija: Zapad samo zanima da smeni Asada! SAD: Tramp još nije doneo odluku o napadu

Autor: Tanjug

Svet

13.04.2018

16:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja izjavio je danas na vanrednom sastanku Saveta bezbednosti UN da su SAD, Francuska i Britanija samo zainteresovane za svrgavanje vlade sirijskog predsednika Bašara el Asada i, kako je kazao, obuzdavanje Rusije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vasilij Nebenzja

- Nastavljamo da pratimo opasne vojne pripreme za nelegalni akt sile protiv jedne suverene države što bi predstavljalo kršenje međunardnog prava. Pozivamo rukovodstvo tih zemalja da neodložno to ponovo razmotre - poručio je Nebenzja.

Nebenzja je naveo da je "svrgavanje sirijske vlade i obuzdavanje Ruske Federacije jedina stvar koja interesuje" SAD, Francusku i Britaniju, preneo je Rojters.

Prethodno se Savetu bezbednosti UN obratio i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i pozvao sve zemlje da "deluju odgovorno u ovim opasnim okolnostima".

- Rastuće tenzije i nemogućnost postizanja kompromisa u uspostavljanju mehanizma odgovornosti prete da dovedu do vojne eskalacije punih razmera - rekao je Gutereš u obraćanju 15-članom Savetu.

Prvi čovek svetske organizacije istakao je da je Bliski istok "u opasnosti" i da je postao pretnja po globalni mir, na čelu sa Sirijom, navodi AP.

SB UN sazvao je za danas, na zahtev Rusije, još jedan hitan sastanak čija je tema pretnja međunarodnom miru zbog mogućih vazdušnih napada SAD i saveznika na Siriju.

Rusija je, uz podršku Kine i Bolivije, zatražila da se generalni sekretar UN obrati Savetu bezbednosti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp i Niki Hejli

Hejli: Tramp još nije doneo odluku

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli izjavila je danas da američki predsednik Donald Tramp još nije doneo odluku o mogućoj akciji u Siriji, navodeći da su prema procenama Vašingtona snage sirijskog predsednika Bašara el Asada najmanje 50 puta koristile hemijsko oružje tokom sedmogodišnjeg sukoba u zemlji.

- Naš predsednik još nije doneo odluku o mogućoj akciji u Siriji. Ali ukoliko SAD i naši saveznici odluče da deluju u Siriji to će biti u odbranu principa oko kojeg se svi slažemo - rekla je Hejli na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku, preneo je Rojters.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading