(FOTO) POKUŠALI DA ZAUZMU SORBONU: Na stotine studenata protestuje protiv Makrona - intervenisala policija!

Autor: Tanjug

Svet

13.04.2018

09:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Interventna policija u Parizu rasterala je studente koji su pokušali da zauzmu Univerzitet Sorbonu, u okviru protesta protiv reformi koje sprovodi predsednik Francuske Emanuel Makron, prenosi AP.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Protesti u Francuskoj

Navodi se da je univerzitet objavio da će danas iz bezbednosnih razloga biti zatvoren deo objekata koji se nalazi na levoj obali Sene, nakon noćašnje policijske operacije. 

AP navodi da je 200 studenata evakuisano, a potom se nekoliko stotina okupilo ispred univerziteta i upućivalo besne povike policiji, ali je incident okončan mirno.

Podseća se da je to područje bilo epicentar studentskih protesta od pre 50 godina, iz maja 1968, koji se smatraju ključnim momentom u novijoj francuskoj istoriji.

Navodi se da sada studenti na kampusima širom Francuske protestvuju protiv reforme zato što strahuju da ona ugrožava pristup javnim univerzitetima svim maturantima srednjih škola.

AP navodi da je danas nastavljen i štrajk radnika francuske železnice, takođe usmeren protiv Makronovih reformi, zbog čega je zaustavljeno dve trećine vozova u Francuskoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading