IZMISLILI TROVANJE SKRIPALJEVE ĆERKE?

Autor:

Svet

03.04.2018

05:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Julija Skripalj (33), ćerka bivšeg špijuna Sergeja Skripalja (66), koja je sa njim 4. marta otrovana nervnim agensom novičokom u britanskom gradu Solsberiju, već 7. marta je bila aktivna na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte. I to možda i ne bi privuklo toliko pažnje ruske javnosti da Britanija s premijerkom Terezom Mej na čelu nije tih dana krenula u besomučnu kampanju protiv Rusije, optužujući je za pokušaj ubistva Skripaljevih, tvrdeći pritom da su oni u komi i da se verovatno neće probuditi.

Foto: Tanjug/AP
Bila onlajn 

Ruska TV Zvezda sad je objavila fotografiju Julijinog profila na Vkontaktu, gde se vidi da je ona bila aktivna na njemu u 8.35 po lokalnom vremenu tri dana nakon trovanja. To je bilo u vreme kada je Ruska Federacija uporno zahtevala od Britanije da dozvoli njenim istražiteljima pristup Juliji Skripalj u bolnici, s obzirom na to da je ona ruska državljanka. Međutim, to se ni do danas nije dogodilo.

Inače, ruski mediji priznaju da je moguće da Julija nije lično ulazila na profil, već da su to možda činili britanski istražitelji. Ipak, zvanični London je to odbio da komentariše, izazivajući tako još veću sumnju, s obzirom na to da je i ranije ruski ambasador u Londonu Aleksandar Jakovenko istakao da je čitav slučaj "Skripalj" obavijen velom misterije.

- Napad nervnom supstancom na bivšeg špijuna u Britaniji je misterija koju treba da proučava neko poput izmišljenog detektiva Herkula Poaroa - bio je sarkastičan Jakovenko, koji je više puta navodio da je veoma neobično što britanske vlasti ne dopuštaju ruskim istražiteljima da dođu do Sergeja i Julije, te da to "implicira da oni možda i nisu otrovani".

RepublikaFoto: Tanjug
Sergej Lavrov

Koliko je rupa u tom slučaju, potvrdio je juče i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji je naglasio kako je sam London imao više razloga da izvede napad nervnim agensom i za to optuži Moskvu.

- Eksperti kažu da bi trovanje Skripalja moglo biti prilično korisno za britanske specijalne službe koje su poznate po sposobnosti da deluju s dozvolom da ubiju. To, takođe, može biti od koristi za britansku vladu, koja se i sama našla u nezavidnoj situaciji nakon što nije ispunila obećanja u vezi sa Bregzitom - naveo je on, što je potvrdio i bivši premijer Japana Jukio Hatojama, objašnjavajući da su se napadi Zapada na Ruse uvek dešavali pred neke velike događaje u Rusiji, poput sadašnjeg Svetskog prvenstva u fudbalu zakazanog za jun.

- Pre četiri godine, neposredno pre Olimpijskih igara u Sočiju, Zapad je nezakonitim metodama svrgao proruske vlasti u Ukrajini i nastao je haos. Ovog puta, pred početak prvenstva u Rusiji, Engleska je opet inicirala incident sa agensom a-234, a odnosi Zapada i Rusije su se pogoršali - primetio je Hatojama.

Moskva je, inače, juče saopštila da će posle više od 150 ruskih diplomata proterati i jednog crnogorskog zvaničnika sa svoje teritorije u znak odmazde što se ta zemlja ranije pridružila Americi i mnogim članicama EU u akciji proganjanja ruskih državljana sa svojih teritorija.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading