PUKLI ZA DAN TRI MILIJARDE ZBOG KINEZA: Brutalna trgovinska odmazda zbog Trampovih mera već uzela maha

Autor:

Svet

02.04.2018

17:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moćni kineski predsednik Si Đinping brutalno je udario na Ameriku i njenog predsednika Donalda Trampa odlukom da za 128 proizvoda koje Kina uvozi iz SAD drastično poveća takse. Time je Amerika za manje od jednog dana u tom trgovinskom lancu ostala bez tri milijarde dolara.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Preduzeo mere: Si Đinping

Đinpingov potez predstavlja odgovor na raniju Trampovu odluku o povećanju uvoznih taksi od čak 25 odsto na čelik i 10 odsto na aluminijum, koji u SAD stižu iz Kine, a što je šef Bele kuće obrazložio važnom merom zaštite američkog tržišta.

25% na svinjsko meso i reciklirani aluminijum iz Amerike

On je čvrsto ostao pri tom stavu uprkos svim upozorenjima iz Kine da će zbog toga mnogo trpeti i Amerika, što je sada Đinping i potvrdio udarivši rampu za svinjsko meso, vino i najrazličitije vrste voća iz SAD.

Firme iz SAD koje su najpogođenije "ratom" s Kinom
- "Epl" - prošle godine imao razmenu sa kinom vrednu 18 milijardi dolara (treće jer ima veliki broj kineskih kupaca)
- "Boing" - imao zaradu od 12 milijardi dolara sa Kinom
- "Najki" - firma prodala 1,2 milijarde patika u Kini u poslednjem kvartalu 2017.
- "Dženeral motors" - kompanije prodala više od četiri miliona vozila u Kini u 2017.

Kina je donela odluku da uvozne takse za svinjetinu iz SAD budu recipročne onima koje je Amerika uvela za kineski čelik, pa će tako one sada iznositi 25 odsto, dok će na ostale proizvode takse biti 15 odsto.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pogrešio u proceni: Donald Tramp

Analitičari zato tvrde da će Amerika teško moći da ignoriše takav napad jer joj privreda i te kako zavisi od razmene sa Kinom.

Stočari iz SAD već reagovali priznanjem da će trpeti ogroman udarac jer su oni upravo na kinesko tlo u prethodnoj godini izvezli najveće količine svinjskog mesa

To su već priznali stočari iz SAD otkrivši da su oni upravo na kinesko tlo u prethodnoj godini izvezli najveće količine svinjskog mesa, te da je najmnogoljudnija zemlja sveta postala treći po snazi kupac tog proizvoda od Amerike.

Naslov
6% ukupnog američkog izvoza voća ide u Kinu
260,1 milion dolara vrednost izvoza tih proizvoda
5%  proizvedenog vina u americi ide u Kinu
74,6 miliona dolara vrednost ukupnog izvoza u poslednjem kvartalu
9% ukupnog izvoza svinjskog mesa Amerika šalje za Kinu
487,9 miliona dolara vredan izvoz tog proizvoda u najmnogoljudniju zemlju
3%  ukupan američki izvoz koštunjavog voća u Kinu
224,9  miliona dolara vrednost te razmene
40%  proizvodnje biljke ženšen Amerika izvozi za Kinu
3%  alkohola nalazi put od Amerike do Kine

Osim toga, da trgovinski rat s Pekingom nikako ne bi odgovarao Vašingtonu, potvrđuje i činjenica da su samo u 2015. upravo Kinezi kupili čak 131 milion telefona američke kompanije "Ajfon".

Takođe, pre trgovinskog spora dve zemlje, procenjivalo se da će kompanija "Boing" iz SAD u narednih 20 godina za Kinu izvesti oko 6.810 aviona, što je sada dovedeno u pitanje.

128 produkata SAD našlo se na meti kineskih mera

Ekonomisti još tvrde da će politika kakvu je Tramp započeo pogoditi i druge zemlje, a naročito države Evropske unije koje još nisu odgovorile na nove takse, ali je više njenih zvaničnika upozorilo Trampa da će uzvratiti protivmerama. Nakon primedbi iz Brisela, administracija iz SAD je izuzela neke članice EU iz takvih mera, pa je nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila kako je važno izbeći spiralu trgovinskog sukoba.

Tarifni spor između dva ekonomska diva - SAD i Kine, samo je deo šireg ekonomskog problema koji tinja između dve zemlje jer je Amerika postigla budžetski deficit u razmeni sa Pekingom od neverovatnih 375 milijardi dolara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading