Putin pred početak novog mandata hapsi NEPOSLUŠNE TAJKUNE!

Autor: blic.rs

Svet

02.04.2018

07:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milijarder Zijavudin Magomedov (49), koji važi za jednog od najbogatijih Rusa, uhapšen je jer se našao usred političke igre koja se upravo odvija u Rusiji, kažu njegovi saradnici.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Magomedov je uhapšen zbog sedam tačaka optužnice o proneveri, od kojih je jedna u vezi sa izgradnjom fudbalskog stadiona u Kaljiningradu za Svetsko prvenstvo.

Magomedov je vlasnik "Suma grupe" i bavi se građevinarstvom i logistikom.

Uhapšen i brat tajkuna

Pored njega su privedeni i njegov stariji brat Magomed i Artur Maksidov, direktor jedne od kompanija u okviru "Suma grupe".

Njima je određen pritvor do kraja maja. Zijavudin je dan pre hapšenja planirao da pobegne u Majami.

Međutim, Magomedov je rekao da nije želeo da pobegne, već da je trebalo da ide u SAD iz zdravstvenih razloga. On ima bogatstvo vredno oko 1,4 milijardi dolara i rekao je da je spreman da plati 35 miliona dolara, koliko se navodi u optužnici.

- Spreman sam sa prikupim taj novac da niko ne bi pomislio da želim da pobegnem. Kategorički odbacujem sve optužbe - rekao je on na saslušanju.

Sud je, međutim, odbio njegovu ponudu za kauciju. U optužnici se navodi da su privedeni delovali kao deo organizovane kriminalne grupe i da su pokušali da izvrše pritisak na svedoke.

Braća Magomedov vode poreklo iz Dagestana, siromašne ruske države u kojoj uglavnom živi stanovništvo muslimanske veroispovesti.

Inače, Zijavudin Magomedov je dosta ulagao u inostrane firme, poput "Ubera", a sedi i u upravnom odboru kompanije "Virdžin Hajperlup Van", koja je u vlasništvu britanskog milijardera Ričarda Brensona.

Borba za moć

Optužbe protiv Zijavudina Magomedova i njegovog starijeg brata Magomeda ukazuju na borbu za moć među ruskom elitom dok se ruski predsednik Vladimir Putin sprema da preuzme novi predsednički mandat.

Magomedov je deo grupe ruskih milijardera koji, mada su javno odani Kremlju, nisu deo unutrašnjeg kruga oko predsednika Putina.

Zijavudin Magomedov, koji je blizak prijatelj premijera Dmitrija Medvedeva i portparola Kremlja Dmitrija Peskova, umešan je u brojne sporove sa državnim kompanijama i drugim moćnim ruskim bogatašima, naročito u vezi sa svojim poslovima sa lukama. Analitičari su rekli da su braća Magomedov stvorila neke moćne neprijatelje.

Njegova kompanija "Suma" pokušava da proda svoj udeo u Novorosijsku, ključnoj luci na Crnom moru i tu ruskoj državnoj kompaniji za prevoz sirove nafte, ali nije uspela da se dogovori o ceni, rekla su dva izvora bliska njemu za "Fajnenšel tajms".

Mlađi Magomedov se takođe bori sa Romanom Abramovičem, jednim od najbogatijih Rusa, i državnom železničkim kompanijom za kontrolu nad kompanijom TransContainer-a, ključnim dobavljačem u luci Vladivostok.

Analitičari kažu da je pojačano neprijateljstvo Rusije i Zapada učinilo bogataše poput braće Magomedov koji imaju udela u zapadnim firmama posebno osetljivim na moguća krivična gonjenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading