OSVETA TRAMPU: Kina uvodi nove carine na američko meso!

Autor: Tanjug

Svet

02.04.2018

07:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina je saopštila da od danas uvodi nove carine na američko meso, voće i druge proizvode, a u znak odmazde nakon što je predsednik SAD Donald Tramp odobrio povećanje carina na uvezeni čelik i aluminujum.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kina uvodi nove carine na američko meso

Kinesko Ministarstvo finanasija saopštilo je da će nove carine stupiti na snagu u ponedeljak, a ovo saopštenje usledilo je nakon višenedeljnih upozorenja kineskih zvaničnika na takve protivmere, u eskalirajućem trgovinskom sporu sa SAD, navodi AP.

Kineska Komisija za carine povećava carinsku stopu na osam uvezenih američkih proizvoda, među kojima je i svinjetina, za 25 odsto.

Takođe, uvodi novu carinu od 15 odsto na 120 proizvoda koje Kina uvozi iz SAD, među kojima je i voće.

Nove kineske carine predstavljaju protivudarac SAD nakon što je Tramp odobrio taksu od 25 odsto na uvezeni čelik, kao i od 15 odsto na uvezeni aluminijum.

Carine koje je prošle nedelje odobrio Tramp su, delimično, odgovor na pritužbe da Peking "krade" ili primorava strane kompanije da predaju svoju tehnologiju kineskim partnerima, napominje AP.

Inače, kinesko Ministarstvo trgovine pozvalo je 29. marta Vašington da odbaci plan o carinama, upozorivši na opasnost od lančane reakcije koja bi mogla da poremeti svetsku trgovinu, i poručilo da će se Peking "boriti do kraja".

Portparol ministarstva trgovine, Gao Feng, nije tada izneo detalje o tome kako bi Peking mogao da odreaguje na predlog predsednika SAD o uvođenju carina na kinesku robu vrednu 60 milijardi dolara zbog spora vezanog za politiku Pekinga prema stranoj tehnologiji, prenela je američka agencija.

Ipak, Gao je tada ponovo upozorio da će Kina "preduzeti sve odgovarajuće mere" kako bi odbranila svoje ekonomske interese.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading