TRAMPOVA ARMIJA UVLAKAČA: Evo kako šef Amerike bira ključne saradnike

Autor:

Svet

29.03.2018

15:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Donald Tramp verovatno će ostati upamćen kao šef Bele kuće koji je u roku od samo godinu dana promenio najviše svojih saradnika, čak 23, a na čija su mesta, ističu analitičari, dolazili isključivo oni koji su mu laskali i hvalili njegovu ličnost.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Voli da mu se obraćaju u superlativima: Donald Tramp

Po tom principu je Tramp izveo i poslednju u nizu rokada u kabinetu kada je s mesta ministra za pitanja veterana oterao Dejvida Šulkina (58), a tu pozicionirao ličnog lekara Ronija Džeksona (50).

Reč je o čoveku koji je je popularnost stekao krajem prošle godine kada je posle niza testiranja na sav glas u javnosti govorio kako "nije video zdraviju, razumniju i pametniju osobu od predsednika".

To je Tramp iskoristio da zapuši usta onima koji su govorili da je glup, šizofren i da ima problem s intelektom.

Najnovija promena u kabinetu je izazvala talas negodovanja s pitanjem da li je Džekson sposoban da obavlja funkciju ministra za pitanja veterana, a nije bio ni u jednom ratu. Međutim, Tramp je na to samo hladno odgovorio: "On je visokokvalifikovan za takav posao jer je admiral američke mornarice".

Ministar za veterane umesto Dejvida Šulkina postao Trampov lični lekar Roni Džekson, koji je hvalio predsednikovo zdravlje

Američka veteranska organizacija je ipak oštro protestovala optužujući Džeksona da su ga samo hvalospevi na Trampov račun doveli u vladu.

- Bivši ministar Šulkin fantastično je obavljao posao, ali svi znamo da ministri u kabinetu moraju biti po volji predsednika - rekao je veteran Fil Rou, dok je iz Bele kuće obrazloženo da je Džekson jednostavno impresionirao predsednika ponašanjem pred kamerama i veštim odgovorima na pitanja novinara.

Inače, Šulkin je dobio otkaz zbog niza optužbi da je zloupotrebio ovlašćenja, a na udaru se našao i zato što je dobio ulaznice za Vimbldon i poveo ženu na put u Evropu o trošku države.

Ovako je birao nove saradnike

Kristofer Rej

Na mestu direktora FBI je zamenio čuvenog Džejmsa Komija, kog je još 2013. postavio Barak Obama. Komijevi stavovi da je Rusija pomogla Trampovu pobedu na izborima uticali su na to da ga predsednik smeni u avgustu prošle godine. Rej je Trampa kupio svojim nepokolebljivim stavom o vladavini prava

Foto: youtube.com/Fox News

Majk Pompeo

Postavljen je na poziciju državnog sekretara umesto Reksa Tilersona, koji je na tom mestu bio od početka Trampovog mandata.

Zamerio se, međutim, predsedniku nekoliko puta govoreći da se ne slaže s njegovom politikom, a jednom prilikom ga je čak nazvao moronom.

Pompeo, koji je donedavno bio direktor CIA, smatra se jednim od najodanijih Trampovih saradnika.

Često hvali predsednikovu ličnost i stavove.

H.R. Mekmaster

Postao je savetnik za nacionalnu bezbednost posle dvojice prethodnika. Trampu je ipak više smetao Majkl Flin, koji je otpušten jer je bez znanja predsednika i potpredsednika razgovarao s ruskim ambasadorom pri UN. Mekmaster brani Trampa od početka kada su u pitanju optužbe za umešanost Rusije u izbore 2016.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading