ĐINPING PRIMIO KIM DŽONG UNA: Istorijski Moćna Kina potvrdila privrženost Severnoj Koreji

Autor:

Svet

28.03.2018

17:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moćni kineski lider Si Đinping (64) bio je domaćin istorijske posete severnokorejskog vođe Kim Džong Una (35) Pekingu, što je predstavljalo prvo zvanično putovanje lidera Pjongjanga u inostranstvo od kada je 2011. došao na čelo zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

I dok su svi brujali o misterioznosti susreta o kom se ništa nije znalo do juče ujutru, osim da je u kinesku prestonicu u ponedeljak stigao neobični žutozeleni voz, analitičari ističu da sastanak dvojice moćnika ima dalekosežne posledice, pre svega po Ameriku, svetskog policajca.

Naime, Đinping je kao prvi strani lider koji je uz sve državne počasti dočekao Džong Una dodatno ojačao svoju poziciju, kako u regionu Dalekog istoka tako i na čitavoj planeti.

Osim toga, potvrdio je privrženost Pekinga Pjongjangu i poslao jasnu poruku šefu Bele kuće Donaldu Trampu da će pred predstojeći susret sa Džong Unom u maju morati da ima kočnice i pokaže poštovanje.

Tong Žao, ekspert u Karnegi Singua centru za globalnu politiku u Pekingu, rekao da je poseta odraz kineske podrške Kimovom sastanku s Trampom, ali s posebnim akcentom na moguće scenarije ako diplomatija propadne.

- SAD bi mogle da isprobaju i nasilniji pristup ili čak vojni napad - istakao je Žao i podsetio da Kina i Severna Koreja imaju odbrambeni ugovor po kom su se obavezale da jedna drugoj stavljaju na raspolaganje vojnu i drugu pomoć.

Kim: Spreman sam za denuklearizaciju ako SAD i Južna Koreja odgovore dobrom voljom na naše napore

Takođe, Danijel Pikston sa Univerziteta Troj u Južnoj Koreji navodi da Kina besni i zbog prisustva američkih trupa na svojim granicama (u Japanu i Južnoj Koreji prim. aut.).

- Lošem raspoloženju idu na ruku i nedavno uvedene Trampove tarife na kinesku robu - naglasio je Pikston, dok njegov kolega Aleks Loki smatra da je Đinping možda pomalo i nervozan zbog razgovora Džong Una i Trampa jer bi to moglo da vodi ujedinjenju Koreja ili američkom prisustvu u Severnoj Koreji.

Zbog toga su sve oči sveta s pažnjom pratile događaje iz Pekinga, gde je Džong Un stigao u pratnji delegacije i supruge Ri Sol Ju. Na železničkoj stanici su ga dočekali najviši predstavnici vladajuće Komunističke partije, a kasnije ga je ispred rezidencije sačekao i Đinping, pored kog je bila njegova supruga Peng Lijuan.

Tokom jednodnevnog boravka za delegaciju Severne Koreje priređen je veliki broj svečanih prijema, večera, kao i poseta kineskom naučnom centru. Za to vreme, primetili su zapadni mediji, Džong Un je bio primetno dobro raspoložen, nije skidao osmeh sa lica, a bio je i ekstremno srdačan prema Siju, kog je "gledao kao u boga".

Rusija oduševljena: Ovo je važan korak ka jačanju pozitivnih promena na Korejskom poluostrvu

- Imao sam uspešne razgovore sa Si Đinpingom o razvoju naših odnosa. Razgovarali smo o perspektivama regiona i očuvanju mira na Korejskom poluostrvu.

Spreman sam za rešavanje pitanja u vezi sa denuklearizacijom, ali ako Južna Koreja i SAD odgovore dobrom voljom na naše napore - naglasio je Džong Un, koji je, kako se navodi, od iskusnog Đinpinga najverovatnije tražio savete pred predstojeći susret sa Trampom u maju, ali i pred sastanak sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom krajem aprila.

Inače, juče je Rusija pozdravila sastanak predsednika Đinpinga i Kima i istakla da je to važan korak ka jačanju pozitivnih promena na Korejskom poluostrvu.

Lični Orijent ekspres za lude žurke porodice Kim

- zelenožuti voz koji je u ponedeljak ušao u pekinšku železničku stanicu izazvao je ogromnu pažnju svetske javnosti

- nije poznato koliko ga je puta koristio Džong Un otkad je 2011. preuzeo vlast, ali se zna da je njegov otac Kim Džong Il provodio mnogo vremena u njemu

- osim što je mrzeo da leti avionom, Džong Il je od voza napravio pravu zgradu

- u njemu je organizovao žurke sa mnogo alkohola i uz karaoke

- pojedini zvaničnici koji su imali priliku da budu u njemu svojevremeno su otkrili da su u vozu služeni jastozi i svinjski roštilj

- u vozilu postoji konferencijska sala, spavaće sobe, ekskluzivni restoran, vagon sa satelitskim antenama, soba odakle lider izdaje naredbe...

- voz je opremljen i jakim naoružanjem

- interesantno je da, kad lider putuje, aktivna su tri voza sa ukupno 90 specijalnih vagona

- jedan ispituje šine i ide prvi, u drugom je vođa, a u trećem su svi ostali članovi delegacije

- putovanja u druge zemlje su najčešće tajna, kao što je bio i odlazak Džong Ila u Rusiju 2009. na susret s tadašnjim predsednikom Dmitrijem Medvedevim

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading