ŠOK U KREMLJU: Putina napušta Lavrov?!

Autor:

Svet

21.03.2018

18:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svet je juče poput bombe pogodila vest privatne ruske televizije RTVI da u novoj vladi ruskog predsednika Vladimira Putina nakon istorijske pobede na nedeljnim izborima neće biti mesta za jednog od najčuvenijih funkcionera Ruske Federacije i najdugovečnijeg ministara spoljnih poslova na planeti Sergeja Lavrova (68).

Tvrdi da je umoran: Lavrov na funkciji 14 godina

Ti navodi usledili su samo dan nakon što su zapadni mediji počeli da šuškaju o tome da bi iz vlade mogao da ode i premijer Dmitrij Medvedev, međutim, spekulacije o Lavrovljevoj ostavci ipak su mnogo više uzdrmale svet.

Osim što je reč o političaru koji je u Rusiji popularan gotovo isto kao i Putin, a u svetu predstavlja strah i trepet za sve ostale šefove diplomatija, Lavrov je i jedan od najodanijih i najbliskijih prijatelja šefa Kremlja, te se takav razvoj situacije nije očekivao. Međutim, kako je navela ruska televizija, razlozi su lične prirode.

- Lavrov je već dugo govorio kako se umorio od politike i javnog života, kako više nema energiju da učestvuje u kreiranju politike svoje zemlje - naveo je neimenovani izvor za RTVI, čiji su novinari kontaktirali sa portparolkom šefa ruske diplomatije Marijom Zaharovom, a koja nije negirala navode televizije.

Zaharova: Ne znam da li gospodin Lavrov odlazi

- Ne znam da li gospodin Lavrov odlazi - kratko je saopštila.

Inače, on je na čelu ministarstva spoljnih poslova još od 2004, a već neko vreme se spekulisalo da bi mogao da ode iz vlade. Ipak, on je ostao do kraja predsedničke kampanje, a dan nakon Putinove pobede je iznenada prekinuo posetu Vijetnamu, obrazloživši da je došlo do tehničkih problema.

Zbog odlučnih stavova, nepopustljivosti prema Zapadu i odanosti ruskim interesima, Sergej Lavrov je zaradio nadimak Gospodin Njet, a u svetskoj politici su svi zazirali od njega zbog britkog jezika i odlučnosti u komunikaciji.

Interesantno je ipak da Lavrovljev dugogodišnji staž na čelu ruske diplomatije nije ništa u poređenju s njegovim prethodnikom Andrejem Gromikom, koji je na tom položaju bio od 1957. do 1985.

Govorio i jezik sa Šri Lanke
- Sergej Lavrov je rođen 1950. u Moskvi
- otac mu je bio Jermen, a majka Gruzinka
- završio je međunarodne odnose na Moskovskom univerzitetu
- govori pet jezika, a među njima je čak i šrilankanski jezik
- radio je i na Maldivima
- bio je stalni predstavnik Ruske Federacije u UN
- 2004. postao ministar inostranih poslova
- njegov mandat kao ministra je jedan od najdužih u istoriji Rusije

- poznat je po tome što je strastveni pušač i veliki ljubitelj poezije, a ima i nekoliko objavljenih pesama

Britki jezik od kog svi zaziru
- "Nisam plaćen da budem optimističan", rekao je nakon jednog sastanka sa tadašnjim američkim kolegom Džonom Kerijem
- "Ne možemo da izgubimo Evropu. Evropa bez Rusije nije Evropa. Rusija ima vremena i opet je spasla Evropu od same sebe", rekao tokom prenosa uživo komentarišući saradnju Rusije i Brisela
- "Ko ste vi da mi je*eno držite lekcije", pitao britanskog kolegu Dejvida Milibanadu kada su pričali o konfliktu u Gruziji
- "Politički je nekorektno za damu da se obraća džentlmenima dok kleči", kazao je novinarki i pokazao na Kerija i nasmejao se
- "Ako država izgleda kao terorista, ponaša se kao terorista, hoda kao terorista, bori se kao terorista, to je terorista, je l' da", rekao je u UN o ISIS
- "Apsolutno je neprihvatljivo da se razgovara sa Rusijom jezikom ultimatuma i sredstvima prinude", komentarisao je odnose Zapada i Rusije.
- "To je detinjasto, ali šta da radimo? Ponekad veliki momci igraju igrice", rekao je o odnosima Rusije i NATO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading