MAKRON DIGAO GLAS: Engleski suviše dominantan u EU, to nije neizbežno

Autor: Tanjug

Svet

20.03.2018

18:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je engleski jezik suviše dominantan u Briselu, pogotovu imajući u vidu da Velika Britanija uskoro izlazi iz Evropske unije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron

- Situacija je sada prilično paradoksalna. Engleski verovatno nikada nije bio toliko prisutan u Briselu koliko u trenutku kada pričamo o Bregzitu - rekao je Makron, koji je inače obećao da će se boriti za veću upotrebu francuskog jezika u institucijama EU i šire, prenosi Rojters.

Francuski predsednik je istakao da "ta dominacija nije neizbežna".

- Na nama je da postavimo neka pravila, da budemo prisutni i francuski učinimo jezikom koji omogućuje pristup mnogobrojnim mogućnostima - ukazao je Makron, navodeći kao primer odnose Evrope s frankofonim afričkim zemljama.

Makron, koji za razliku od svojih prethodnika često govori engleski u javnosti kada je izvan zemlje, napomenuo je da nije reč o potezu protiv korišćenja engleskog jezika, već - u cilju promovisanja višejezičnosti.

On je naveo da je naklonjen svakom u Evropi ko uči dva strana jezika i da će Francuska pojačati napore u podučavanju evropskih zvaničnika francuskom jeziku.

Takođe, najavio je korake u cilju unapređenja učenja francuskog jezika u drugim zemljama, između ostalog kroz mrežu francuskih gimnazija u okviru niza mera.

U međuvremenu, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker napisao je na Tviteru da "sa entuzijazmom podržava višejezičnost".


- Zašto bi Šekspirov jezik bio superioran nad jezikom Voltera? Grešimo što smo postali toliko anglofoni - rekao je Junker televiziji Frans 5.

Ipak, Junker je napomenuo da je engleski postao svakodnevni radni jezik unutar institucija EU.

- Bregzit tu ništa neće promeniti, jer su oni koji ne potiču iz zapadnih delova Evrope navikli da govore engleski - pojasnio je on.

Oko 274 miliona ljudi govori francuski širom sveta i taj jezik je dugo bio dominantan u sedištu EU u Briselu, ali je engleski postao sveprisutan u evropskim institucijama, pogotovu otkako su se istočnoevropske zemlje pridružile tom bloku 2004, navodi britanska agencija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading