SARKOZI ZAVRŠIO U PRITVORU!

Autor: Republika

Svet

20.03.2018

07:48 >> 10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi (63) završio je u pritvoru!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nikola Sarkozi

Prema prvim informacijama, Sarkozi je uhapšen zbog sumnjivog finansiranja njegove izborne kampanje iz 2007. godine.

On je trenutno na saslušanju u Nanteru, gde ga ispituju da li je Libija bila finansijer njegove kampanje.

Tačnije istraga se vodi zbog sumnje da je Sarkozi nezakonito primio više miliona evra od nekadašnjeg libijskog lidera Moamera Gadafija.

Sudski izvor, koji je direktno upoznat s slučajem, rekao je za AP da je Sekrozi zadržan u pritvoru u policijskoj stanici i Nanteru, zapadno od Pariza.

Izvor američke agencije tražio je da ostane anoniman jer nema ovlašćenja da javno govori o tom predmetu.

Sarkozi i njegov bivši šef osoblja negiraju bilo da su bilo šta pogrešno uradili u slučaju, koji je uključivao finansiranje njegove pobede na predsedničkim izborima 2007.godine. 

Iako se istraga vodi od 2013. godine, slučaj je popularizovan tri godine kasnije kada je francusko-libanski biznismen Zijad Takijedin rekao za istraživački sajt "Medijapart" da je isporučio Sarkoziju i njegovom bivšem šefu osoblja kofere iz Libije u kojima se nalazilo pet miliona evra u kešu.

Advokat bivšeg francuskog predsednika nije bio dostupan za komentar.

Istražitelji ispituju tvrdnje da je Gadafijev režim tajno dao Sakroziju ukupno 50 miliona evra za kampanju 2017. godine, što bi značajno više od legalne granice za finansiranje kampanje, koja je u to vreme bila 21 milion evra. 

Pored toga, navodno plaćanje kampanje Sarkozija prekrišilo bi pravila Francuske, kojima se zabranjuje finansiranje iz inostranstva i zahteva objavljivanja izvora sredstava za vođenje kampanje. 

Sarkozi je bio predsednik Francuske od 2007. do 2012. godine.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zlatko

20.03.2018 08:01

Nije Libija finansirala samo Sarkozija ... Zbog toga je i ubijen Gadafi, a zemlja uništena, da se dužnici reše svojih dugova. Zapadna demokratija, ogoljena do svoje suštine, nije ništa drugo do društvo kriminalaca i mafijaša