NATO cvika od Rusije, hoće da pojačaju odbranu!

Autor: Tanjug

Svet

18.03.2018

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da zapadna vojna alijansa mora da poboljša svoje odbrambene sposobnosti i spremnost za delovanje, imajući u vidu, kako je naveo, "sve agresivnije i nepredvidljivije akcije Rusije".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jens Stoltenberg

U danas objavljenom intervjuu nemačkom listu "Velt", on je izrazio očekivanje da će nemačka kancelarka Angela Merkel i drugi lideri NATO usvojiti takav pristup na narednom samitu ovog leta, s obzirom na opasnost da bi Rusija mogla da postepeno stavi veći naglasak na nuklearno oružje u svojoj doktrini, vežbama i novim vojnim sposobnostima.

- Mislim da će se kancelarka Merkel i njene kolege suočiti s novim odlukama na samitu NATO u julu u Briselu. Moramo biti budni i odlučni - rekao je Stoltenberg za nedeljno izdanje nemačkog lista, prenosi Rojters.

Lider NATO je prošle nedelje optužio Rusiju za pokušaje da destabilizuje Zapad novim nuklearnim oružjem, sajber napadima i tajnim akcijama, uključujući trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta i njegove ćerke u britanskom gradu Solsberiju.

- Uvek može da učinimo više i sada o tome moramo da razmislimo. Događaj iz Solsberija, po svoj prilici, sledi šablon koji godinama opažamo - Rusija postaje sve nepredvidljivija i agresivnija - rekao je Stoltenberg u danas objavljenom intervjuu.

Uz to, on je poručio da je NATO uvek spreman da odgovori kada je neka od saveznica vojno napadnuta.

- Želimo verodostojno odvraćanje. Ne želimo rat. Naš cilj je deeskalacija - istakao je Stoltenberg.

On je naveo i da bi se "hibridno ratovanje" moglo naći na agendi narednog sastanka Saveta NATO i Rusije, ukazavši na sve veću upotrebu takozvanih "hibridnih taktika" kao što su vojnici bez oznaka.

- Važno je da sednemo za sto i razgovaramo jedni s drugima - zaključio je Stoltenberg, pozvavši Rusiju da poštuje sporazume o kontroli nuklearnog naoružanja.

Generalni sekretar NATO je, kao dokaz ruske pretnje, naveo pripajanje Krima 2014, podršku proruskim snagama u Ukrajini, vojno prisustvo u Moldaviji i Gruziji, mešanje u zapadne izbore i učešće u sirijskom ratu, napominje britanska agencija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading