Neverovatan obrt u slučaju za koji čitav Zapad krivi Putina: TROVAČ ŠPIJUNA POVEZAN S HILARI

Autor:

Svet

15.03.2018

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanija je čitav svet podigla na noge optužbama da je Rusija umešana u trovanje bivšeg špijuna Rusa Sergeja Skripala (66) i njegove ćerke Julije (33) u britanskom gradu Solsberiju 4. marta, a ispostavlja se da je trovač najverovatnije povezan s bivšom američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hilari Klinton

- Taj obrt u slučaju koji preti da izazove žestok sukob Moskve i Londona, posebno ako Skripal i Julija umru usled posledica udisanja novičok nervnog agensa - otkrio je britanski list Telegraf.

Taj medij je u tekstu "Otrovani špijun Sergej Skripal bio je blizak sa konsultantom povezanim sa Trampovim dosijeom" otkrio da je u incident umešan bivši britanski tajni agent iz MI6 Kristofer Stil. Reč je o čoveku koji vodi agenciju "Orbis Business Intelligence" - udarnoj pesnici u kampanji Klintonove u borbi na predsedničkim izborima 2016.

Upravo je Stil za Hilarine potrebe pribavljao najosetljivije podatke iz biografije njenog protivkandidata Donalda Trampa, te se baš taj konsultant smatra glavnim tvorcem "dosijea Tramp", u kom je šef SAD optužen da je sarađivao sa Rusijom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bivši britanski tajni agent iz MI6 Kristofer Stil

Telegraf otkriva da Stil živi u britanskom gradu Solsberiju, i to nedaleko od kuće otrovanog Skripala, za kog se veruje da nikada nije prestao da se bavi špijunskim radom.

On je, podsetimo, kao ruski vojnik tokom devedesetih počeo da radi za britansku vladu i MI6 (gde je Stil takođe bio zaposlen, prim. aut.). S obzirom na to da je Londonu odavao tajne svoje zemlje, Skripal je u Moskvi 2004. osuđen zbog izdaje na 13 godina zatvora.

Međutim, Rusija ga je u dogovoru sa zapadnim silama razmenila za 10 svojih agenata, koji su bili zatvoreni u Americi. Otad je Skripal živeo u Britaniji, a veruje se da je najverovatnije sarađivao sa prijateljem i komšijom Stilom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Prikupljanje podataka o rusko-trampovskim vezama bilo je glavni adut Klintonove da 2016. diskredituje Trampa

- Veruje se da je Skripal radio za kompaniju Kristofera Stila - ističe Telegraf, pa teoretičar i pisac Rik Vajls smatra da to čitavom slučaju daje potpuno drugačiji ton.

 Novi brutalni napad Forin ofisa: Upotreba nervnog agensa u Solsberiju predstavlja dobro ustanovljen metod agresije ruske države

- Od trenutka kada se trovanje dogodilo, zapadni mediji su pohrlili da za sve optuže Rusiju. Međutim, nije uzeto u obzir da Rusija posle toliko godina ne bi imala nikakve koristi od smaknuća svog bivšeg špijuna, dok bi, recimo, Klintonovoj moglo da odgovara da Skripal bude ućutkan ako je znao da su veze Trampa i Putina nameštene - naveo je Vajls.

On je istakao da je skandalozno to što za umešanost Rusije u pokušaj ubistva ne postoje nikakvi dokazi, osim da se novičok nervni agens proizvodio u SSSR i Rusiji. Stepen besmislenosti takvih optužbi juče je još jednom potvrdio i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji je istakao da su one samo politička predstava Londona.

Rik Vajls: Klintonovoj bi moglo da odgovara da Skripal bude ućutkan ako je znao da su priče o povezanosti Trampa i Putina nameštene

- Britancima bi bilo bolje da ne prete jer će im Rusi vratiti istom merom - saopšteno je iz Kremlja nakon što je istekao rok koji je britanska premijerka Tereza Mej dala Moskvi da objasni svoje učešće u slučaju "Skripal", ne obazirući se na navode lista Telegraf o vezama otrovanog špijuna sa Hilarinim poslušnikom Stilom.

Na sve to, juče je Forin ofis izneo još brutalniji napad na Rusiju saopštenjem da "upotreba nervnog agensa u Solsberiju predstavlja dobro ustanovljen metod agresije ruske države".


Donald Tusk, šef Evropskog saveta
Moramo da reagujemo odlučno u ovim vremenima kad Rusija širi lažne vesti, meša se u naše izbore i napada ljude na našoj teritoriji nervnim agensima

RepublikaFoto: pixabay.com


Tugendhat: Putin je lopov, lažov i provokator rata

Tom Tugendhat, britanski poslanik i predsedavajući komiteta spoljnih poslova u britanskom parlamentu, priključio se besomučnim i skandaloznim napadima na Rusiju i njenog predsednika Vladimira Putina nazivajući ga lažovom, lopovom i provokatorom rata. On je to istakao nakon što je prethodnih dana zdušno napadao premijerku Terezu Mej da nije zauzela odlučniji kritički stav prema Moskvi zbog slučaja "Skripal", da bi je juče pohvalio izjavom da je konačno preduzela odlučnije korake proterivanjem ruskih diplomata iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading