AMERIKA IDE U PROPAST: Dramatično upozorenje profesora Čomskog

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

05.03.2018

19:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetski poznati i priznati američki filozof i publicista, profesor lingvistike Masačusetskog tehnološkog instituta Noam Čomski oštro je kritikovao vojnu strategiju Donalda Trampa.

RepublikaFoto: youtube.com/ Talks at Google
Nemilosrdan prema Trampu: Noam Čomski

Ovaj vrhunski kritički intelektualac bio je gost prve emisije iz serije "Razgovor s Koreom", koju će na RT voditi 43. predsednik Ekvadora i osnivač pokreta "Alijansa Pais", doktor ekonomskih nauka Rafael Korea.

Vojna strategija

Čomski je o vojnoj strategiji svoje zemlje rekao:

- Pod Trampom strategija postaje sve slabija, sve manje efikasna i sve dezintegrisanija i sve očitije gubi autoritet i težinu koju je imala na međunarodnoj areni. Takođe: kreće se u smeru uništenja sveta - objasnio je Čomski.

Filozof je dodatno ukazao da odnos Vašingtona prema postojećoj krizi postojanja planete karakteriše i razotkriva odnos Bele kuće prema klimatskim promenama.

Čomski je uveren da se SAD drže kursa koji samo još više povećava opasnost.

Posebno je naglasio:

- Amerika sada potiskuje Saudijsku Arabiju sa pozicije svetskog lidera po proizvodnji fosilnih goriva. To je katastrofa! - upozorio je intelektualac.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vuče opasne poteze: Donald TRamp

Čomski je uveren da bi konflikt sa Severnom Korejom najbolje bilo razrešiti po formuli "dvostrukog zamrzavanja" koju je predložila Kina: Pjongjang zamrzava svoj nuklearni program, a da obustavlja vojne manevre u blizini Severne Koreje koje ona s razlogom doživljava kao preteće.

- To i jeste realna i veoma ozbiljna pretnja. Jer, pored severnokorejskih granica redovno patroliraju naš avioni koji nose nuklearno naoružanje - B-1, B-52 - rekao je on.

Čomski je upozorio sunarodnike da Sjedinjenim Američkim Državama preti krah zbog neoliberalizma i tržišne ekonomije:

- Jurimo u propast koja je uslovljena tržišnim sistemom koji je probleme premestio iz društva u sferu tržišta. Zato su u Sjedinjenim Državama interesi kapitala, transnacionalnih korporacija i finansijskih institucija stavljeni iznad interesa ljudi".

Tiranija SAD

Čomski je sve dodatno izoštrio i zaoštrio, rekavši:

- Tvrdi se da ideologija neoliberalizma tobože širi naše slobode. A istina je da ona nameće tiraniju. Protivnici neoliberalizma u SAD su žigosani kao marginalci i neprijatelji Amerike. Porazno je, ali je istina: čim u SAD kritikujete politički kurs, postajete - neprijatelj Amerike. To je svojstveno samo diktaturama - zaključio je Čomski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading