IZBORI U ITALIJI: Vodi koalicija desnog centra predvođena Berluskonijem

Autor: Tanjug

Svet

05.03.2018

08:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koalicija desnog centra, predvođena strankom Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija sa 37 odsto glasova vodi na parlamentarnim izborima održanim u nedelju u Italiji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kandidati za italijanski parlament

Na drugom mestu je Pokret pet zvezdica sa oko 31 odsto, čime je postao najjača pojedinačna stranka na političkoj sceni Italije.

Sa 23 odsto glasova sledi koalicija levog centra, predvođena Demokratskom strankom doskorašnjeg premijera Matea Rencija, pokazuju jutros saopšteni preliminarni rezultati parlamentarnih izbora koje je objavilo ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pošto nijedna stranka ni koalicija nije osvojila apsolutnu većinu na osnovu koje bi mogla samostalno da formira vladu, previđa se da će pregovori za formiranje vlade verovatno biti dugi i teški, prenela je agencija AP.

Najjača pojedinačna partija je prema preliminarnim rezultatima Pokret pet zvezdica, koji je usmeren protiv establišmenta.

Anti-imigrantska i evroskeptična Liga za Sever Matea Salvinija osvojila je oko 18 odsto, dok je Forca Italija dobila manje od 14 odsto glasova, navela je američka agencija.

Italijani su u nedelju glasali za 315 članova Senata i za 630 članiva Doma poslanika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading