GRCI predlažu ime za MAKEDONIJU

Autor: Tanjug, Republika

Svet

05.03.2018

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčka vlada predložila je u nacrtu sporazuma da novo ime za Makedoniju bude "Gornjamakedonija", javlja grčki dnevnik "Nea selida".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nedavni protesti zbog imena zemlje

Kako navodi, Atina predlaže složeno ime u formi jedne reči koje se neće prevoditi na drugim jezicima, a protiv je naziva "Gornja Makedonija".

Grčka ne prihvata i skraćenicu "MK", ali je saglasna da ona bude "GO" ili "GM", prenose skopski mediji.

Prethodnih nedelja, mediji su pisali da je pet imena u igri kada je reč o novom imenu Makedonije - Republika Nova Makedonija, Reublika Severna Makedonija, Republika Gonja Makedonija, Vardarska Republika Makedonija, Republika Makedonija (Skoplje).


"Nea selidi" prenosi da se nakon uklanjanja spomenika Aleksandru Velikom sa skopskog aerodroma otvara put za ponovno avio-povezivanje dve zemlje, prenosi Blic. 

Prvi let će nakon 12 godina najverovatnije biti diplomatski i njime će u Skoplje doputovati grčki šef diplomatije Nikos Kozijas, najverovatnije sredinom marta, navodi list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading