BOLJE DA NE "POMAŽU": Humanitarci UN traže od žena u Siriji da im plate u naturi!

Autor: Tanjug

Svet

27.02.2018

10:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žene u Siriji seksualno iskorišćavanju muškarci koji isporučuju pomoć u ime Ujedinjenih nacija i međunarodnih humanitarnih organizacija, javlja Bi-Bi-Si.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ogroman skandal

Prema navodima humanitarnih radnika, muškarci su spremni da daju ženama hranu i odvezu ih kući u zamenu za seksualne usluge. 

Uprkos upozorenjima o zlostavljanuju žena u Siriji od pre još tri godine, novi izveštaj pokazuje da se ono nastavlja na jugu zemlje. 

Iz agencija UN i humanitarnih organizacija kažu da imaju "nula tolerancije" prema iskorišćavanju žena i da nisu svesni nikakvih slučajeva zlostavljanja partnerskih organizacija u regionu. 

Humanitarni radnici rekli su za Bi-Bi-Si da je iskorišćavanje sirijskih žena toliko rašireno da neke od njih odbijaju da odu u centre za raspodelu jer strahuju da bi ljudi pomislili da su ponudile svoja tela u zamenu za pomoć koju donesu kući. 

BI-Bi-Si dodaje da jedan radnik tvrdi da pojedine humanitarne agencije zatvaraju oči pred seksualnim eksplatacijom žena jer je korišćenje "trećih strana i lokalnih zvaničnika" jedini način da se pomoć dostavi u delovima Sirije u opasnosti, kojima međunarodno osoblje ne može da pristupi. 


Fond za stanovništvo UN izvršio je procenu rodno zasnovanog nasilja u regionu tokom prošle godine i zaključio da se humanitarna pomoć daje u zamenu za seksualne usluge u raznim delovima Sirije. 

- Dati su primeri žena ili devojčica koje se udaju za zvaničnike na kratak vremenski period za ''seksualne usluge'' kako bi dobile obrok, distributeri koji traže telefonske brojeve žena i devojčica i voze ih kući kako bi dobili nešto zauzvrat ili im daju pomoć u zamenu za ''posetu njihovoj kući'' ili ''u zamenu za usluge, kao što je noć provedena s njima - navodi se u izveštaju pod nazivom "Glasovi iz Sirije 2018". 

U izveštaju se dodaje da su naročito podložne seksualnoj eksploatacije žene i devojčice, koje nemaju uz sebe muškarca koji bi ih zaštitio, kao što su udovice ili razvedene žene, kao i interno raseljena lica. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading