Kako razoriti drugu zemlju? PET TAČAKA PLANA AMERIKANACA

Autor:

Svet

22.02.2018

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krvavi scenario kakav se poslednjih dana uveliko odvija na tlu Sirije umnogome podseća na onaj iz rata na prostoru bivše Jugoslavije, a s obzirom na to da je u središtu dešavanja i Zapad, predvođen Sjedinjenim Državama, strahuje se da bi sve moglo da se dogodi potpunim razaranjem i malo onog što je ostalo od nekada bogate bliskoistočne zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Rat u Siriji je gotovo isto režiran kao onaj u bivšoj Jugoslaviji

Cilj je, kako Zapad priželjkuje, i konačni odlazak ili smaknuće sirijskog predsednika Bašara el Asada. 

Bilans žrtava granatiranja u istočnom delu provincije Guta, smeštenoj nedaleko od prestonice Damaska, dostigao je juče cifru veću od 260, te brojne nevladine organizacije koje finansiraju zapadni izvori, tu stravičnu situaciju porede sa događajima iz Srebrenice u BiH 1995.

Budući da kao ni za Srebrenicu ne postoje dokazi ko je odgovoran za masakr civila u Guti, već samo izjave navodnih svedoka, analitičari ne zanemaruju činjenicu da bi to mogao da bude plan svaljivanja krivice na Asada radi eventualne intervencije SAD.

Quora: Sirijska vlada blisko sarađuje sa Iranom i Rusijom i to kvari američku želju da dominira na Bliskom istoku

Iako je sirijska vlada saopštila da su ciljevi njenih napada u Guti bili isključivo položaji pobunjenika povezanih sa Al Kaidom, koje inače podržava i naoružava Amerika, Zapad tvrdi da su u udarima najveće žrtve deca i žene.

Međutim, kako navodi portal Quora, Amerika ima posebne interese za Siriju i dobro insceniran plan kako da zagospodari njenom teritorijom, a u čemu joj Asad smeta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bašar el Asad i Vladimir Putin predstavnik Irana i Rusije

- Sirijska vlada blisko sarađuje sa Iranom i Rusijom i to kvari američku želju da dominira na Bliskom istoku. S druge strane, Asad je želeo izgradnju gasovoda od Južnog Parsa preko Libana i Mediterana do Evrope, te je takav sporazum i sklopio početkom 2011. sa Iranom i Irakom. Međutim, tada se dešava jedna simptomatična stvar - 29. jula 2011. je nekoliko oficira sirijske armije iznenada pokrenulo revoluciju u vojsci sa željom da Asad bude svrgnut - zaključuje Quora. 

Juče je čak i Rusija optužena za civilne žrtve u Guti, na šta je reagovao portparol Kremlja Dmitrij Peskov naglasivši da Moskva nema nikakve veze sa tim događajima. 

ŠTA RADE AMERIKANCI?!

1. Izazivanje razdora u društvu

Sirijski predsednik Bašar el Asad je jedini lider u zemljama na Bliskom istoku koji je nakon izbijanja talasa revolucija poznatih kao Arapsko proleće ostao na toj poziciji uprkos pritiscima Zapada. A i u njegovoj zemlji se sve odvijalo po istom scenariju kao i u Libiji, Iraku i drugim državama gde su najpre na ulicama organizovani antirežimski protesti. Kako su postajali sve masovniji i sve nasilniji, Asad se demonstrantima suprotstavio i nakon toga je optužen za masakriranje naroda. Nebrojeno puta su mnogi izvori potvrdili kako je Asad morao da bude svrgnut baš kao i Muamer Gadafi i Sadam Husein.

2. Kampanja nevladinih organizacija protiv režima

Zapadni mediji, ali i veliki broj nevladinih organizacija i aktivista postaju glavna snaga zadržavanja i podgrevanja nezadovoljstva antirežimskih grupa usmerenih na Asadovu smenu. Vlada se, pritom, optužuje za sprovođenje terora i urušavanje osnovnih ljudskih prava u zemlji, a takva slika se i šalje u svet. 

3. Optužbe za pojedinačne masakre

Brojne grupe, među kojima je najglasnija Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, tvrde da imaju relevantne informacije sa sirijskog terena, te tako optužuju snage lojalne Asadu da čine razne zločine protiv civila. Osim što su ih nebrojeno puta bez dokaza optuživali za upotrebu zabranjenog hemijskog oružja, tvrdi se da je Asad odgovoran i za najnovije krvoproliće u provinciji Guta. 

4. Ultimatumi koji najčešće ne mogu da budu ispunjeni

Zapad, predvođen Amerikom, može da da određeni ultimatum Asadu, poput njegovog odlaska s vlasti i prepuštanje zemlje grupi ili pojedincu koji je po volji "međunarodne zajednice". Može se dogoditi, veruju analitičari, da to i ne mora da se desi, već da se pređe na naredni stadijum. 

5. Optužbe za genocid 

S obzirom na to da je u sirijskoj provinciji Guti, poslednjem uporištu pobunjenika Asadovom režimu u okolini Damaska, mučki u granatiranju ubijeno najmanje 260 ljudi, prozapadne sirijske organizacije uveliko taj događaj porede sa Srebrenicom iz 1995, što, kako se očekuje, Zapad lako može da iskoristi za konačnu vojnu intervenciju u Siriji čiji će cilj biti smaknuće Asada. Problem je što takav scenario Rusija nipošto neće dozvoliti. 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading