Kamikaza dečjeg lica DRŽI U RUKAMA sudbinu Angele Merkel!

Autor: Blic, Republika

Svet

13.02.2018

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neki kažu da je socijaldemokrata-kamikaza, a drugi ga nazivaju najtalentovanijim političarem posle Gerharda Šredera.

RepublikaFoto: AP/S. WILLNOW

Ukoliko uspe u nameri da osujeti ideju o velikoj koaliciji, osetljivoj konstrukciji o kojoj su se prošle nedelje dogovorili konzervativci, okupljeni oko Angele Merkel, i Socijaldemokratska partija (SPD), Kevin Kinert, 28-godišnji student iz Berlina i vođa podmlatka Socijaldemokratske partije, ući će u istoriju kao čovek koji je okrenuo nemačku politiku naglavačke.

Iako je javnost u sredu obaveštena da su pregovori manje-više završeni, dogovor o velikoj koalciji ni izbliza nije postignut. U narednih nekoliko nedelja, drama će se nastaviti, jer je 464.000 članova SPD-a pozvano da glasaju o koaliciji. Kinert je vođa pokreta #NoGroKo (GroKo skraćeno od “Große Koalition”, velika koalicija), čija je misija da spreči ono za šta veruje da bi bilo katastrofalno i za njegovu partiju, i za nemačku demokratiju. Ukoliko u tome uspe, najduži mandat jednog evropskog lidera posle 12 godina biće najverovatnije okončan.

- Verujemo da bi bilo veoma opasno kada bi SPD ponovo ušao u koaliciju s konzervativcima - izjavio je Kinert u ekskluzivnom intervjuu dan nakon objave navodnog sporazuma.

Merkelova je ključne ministarske resore SPD-u, uključujući i finansije, spoljne poslove i rad prepustila socijaldemokratama, a rukovodstvo SPD-a, uključujući i predsednika Martina Šulca, bili su oduševljeni. Ovo, međutim, ne važi za Kinerta, koji je tvitovao da je “užasnut” rezultatom.

RepublikaFoto: AP/K. NIETFELD

- Finansije su, naravno, ključni resor u svakom kabinetu, ali je kancelar i dalje iz Hrišćansko-demokratske partije i nijedna odluka koju ona ili njeni ministri ne budu želeli neće moći da prođe - rekao je on.

Kinert se pojavio na političkoj sceni nakon propasti pregovora o tzv. Jamajka koaliciji prošlog meseca, kada su Zeleni, Slobodne demokrate (FDP) i konzervatinva alijansa CDU-CSU Angele Merkel odustale od ideje o formiranju koalicije. Šulc, koji je prvobitno nepokolebljivo tvrdio da mesto partije, koja je u anketama zabeležila rekordno mali broj pristalica (20,5%), može biti samo u opoziciji, promenio je mišljenje i rekao da je SPD spremna za pregovore.

 

- Socijaldemokratska partija je naišla na veliko odobravanje kada smo najavili da svoju ulogu u naredne četiri godine vidimo u opoziciji. Sada je s tim očigledno gotovo i mislim da je to ogromna greška - rekao je Kinert.

Kinert je svestan da ga danas vide kao budućeg vođu SPD-a. Takođe je svestan obaveze koja mu istorijski pripada - portret Ota Velsa, vođe SPD-a koji se suprotstavio nacistima u govoru u parlamentu 1933. godine, takođe je među portretima koji krase zidove sedišta stranke. Zbog toga veruje da bi SPD trebalo da bude glavna opoziciona stranka u Bundestagu, a ne krajnje desna Alternativa za Nemačku (AfD).

 

Prošlog meseca, na konferenciji partije u Bonu, na kojoj je oko 600 delegata SPD-a tesnom većinom izglasalo nastavak pregovora o velikoj koaliciji, Kinert je održao govor u kome je istakao da je iscrpljeno sve što je nekada spajalo CDU i SPD.

- Da smo pivnica, mogli bismo da kažemo da Unija već godinama stavlja svoje pivo na račun kod nas - rekao je on.

RepublikaFoto: AP/M. PROBST

Posle konferencije u Bonu, partiji se pridružilo 25.000 novih članova kako bi mogli da glasaju.

- Preplavljeni smo imejlovima, tvitovima i porukama podrške ljudi koji žele da nam pomognu. Oduševljeni smo povećanjem broja članova - kaže on.

Ma šta se desilo četvrtog marta, kada će biti objavljeni rezultati glasanja putem pošte, teško da će Kinertova zvezda skoro izbledeti. Izgleda mlađi nego što jeste, obožava vindjakne s crnim kapuljačama, fudbal i karling. Kao redovan gost tok-šou emisija, ne može da prođe ulicom, a da ga neko ne zamoli da se slika s njim. Svi žele selfi s čovekom koji je rešen da Merkelovoj kaže “ne”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading