ITALIJANI NA NOGAMA: Marševi protiv fašizma i rasizma u više gradova

Autor: Tanjug

Svet

10.02.2018

19:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hiljade Italijana i migranata mirno su danas demonstrirale protiv nasilja i rasizma u italijanskom gradu Mačerati, gde je pre tačno nedelju dana muškarac s neonacističkim ubeđenjima u pucnjavi ranio šestoro Afrikanaca, a protestni marševi održani su i u drugim gradovima Italije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Italijani rekli "ne" fašizmu

Učesnici marševa, koji su organizovani i u Milanu, Torinu, Rimu, Palermu i drugim gradovima, upozorili su na buđenje neofašističkih osećanja u jeku kampanje uoči nacionalnih izbora zakazanih za 4. mart, prenosi AP.

U Pjaćenci, malom gradu u severnoj Italiji, neki antifašistički nastrojeni demonstranti bacali su kamenice na policiju i sukobili se s policajcima protestujući protiv otvaranja lokalnog sedišta krajnje desničarske političke grupe, javljaju italijanski mediji.

Zvaničnici u Mačerati, u središnjem delu zemlje, prvobitno su zabranili protestni skup, iz straha od nasilja krajnje desničarskih grupa, i tek su ga u petak odobrili, ali su iz predostrožnosti gradske škole danas bile zatvorene, a javni prevoz obustavljen, navodi Rojters.

U Mačerati su Italijani i migranti mirno, tokom popodnevnog protestnog marša, nosili italijanske zastave i transparente protiv nasilja i rasizma, mašući crvenim balonima u obliku srca sa imenima upucanih Afrikanaca.

Na jednom transparentu pisalo je "fašista Salvini", a britanska agencija navodi da se to odnosi na Matea Salvinija, lidera desničarske stranke Severna liga koja se snažno protivi ilegalnim imigrantima.

Međutim, u znak rasprostranjenih i rastućih antiimigrantskih osećanja u Italiji, nijedan od lidera glavnih partija nije prisustvovao maršu.


Istovremeno, Salvini je, u obraćanju na jednom skupu u severnoj Italiji, rekao da se zbog marša "stidi kao Italijan".

Luka Traini (28), napadač koji je 3. februara u Mačerati iz automobila pucao na prolaznike i ranio šestoro afričkih imigranata, uhapšen je nakon pucnjave.

Traini je, inače, prošle godine bio neuspešni kandidat antiimigrantske Severne lige na opštinskim izborima u obližnjem gradiću Koridoniji, kako su naveli lokalni zvaničnici.

Lokalne vlasti su saopštile da napadač nije imao krivični dosije, kao i da motiv pucnjave za sada nije poznat, ali su istakle da se ona desila samo nekoliko dana nakon što je u Mačerati pronađeno raskomadano telo italijanske tinejdžerke od 18 godina, sakriveno u dva kofera, za čije ubistvo je osumnjičen 29-godišnji nigerijski imigrant Inosent Osegale.

Pod istragom zbog tog slučaja je nekoliko Nigerijaca, među kojima i jedal diler droge.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading