500 MOĆNIKA ZA DAN PUKLO 114 MILIJARDI: Prve posledice nadramatičnijeg pada njujorške berze u istoriji

Autor:

Svet

06.02.2018

17:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vest da je industrijski indeks "Dau Džons" na njujorškoj berzi Volstrit doživeo najveći pad u istoriji berzanskog trgovanja odjeknula je svetom kao bomba koja preti da planetu u narednom periodu zavije u crnilo nove ekonomske krize kakva je poslednji put zabeležena 2008.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Da je situacija dramatična, na svojoj koži već su osetili najbogatiji ljudi na planeti, pa je tako 500 njih za samo dan puklo vrtoglavih 114 milijardi dolara. Najveći gubitnik je Voren Bafet (87), američki magnat i vlasnik konglomerata "Berkšir Hatavej", koji je neočekivanim slomom berze ostao bez 5,1 milijarde dolara, međutim, ništa bolje nisu prošli ni ostali finansijski moćnici.


4 hiljade milijardi (biliona) izgubila tržišta akcijama za nekoliko dana

Drugi koji je najviše izgubio je vlasnik "Fejsbuka" Mark Zakerberg, a slede ga čelnik "Amazona" Džef Bezos, kao i osnivači "Gugla" Lari Pejdž i Sergej Brin.

Naslov
Voren Bafet (87), vlasnik konglomerata "Berkšir Hatavej" bogatstvo: 84,6 milijardi dolara 5,1 milijardu izgubio za dan
Mark Zakerberg (33), osnivač "Fejsbuka" bogatstvo: 73,1 milijarda dolara 3,6 milijardi dolara izgubio
Džef Bezos (54), vlasnik "Amazona" bogatstvo: 118,8 milijardi dolara 3,3 milijarde dolara izgubio
Lari Pejdž (44), osnivač "Gugla" bogatstvo: 49,6 milijardi dolara 2,3 milijarde dolara izgubio
Sergey Brin (44), osnivač "Gugla" bogatstvo: 48,1 milijarda dolara 2,3 milijarde dolara izgubio

Novi kolaps indeksa "Dau Džons", koji je pao za skoro 1.600 poena, uznemirio je trgovce akcijama širom planete. Mediji pišu da takav slom nije zabeležen u istoriji i da on u Njujorku iznosi 4,6 odsto ukupnog trgovanja akcijama u samo jednom danu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Silazna putanja vrednosti akcija traje već nedeljama, a sve je kulminiralo drastičnim obaranjem indeksa u ponedeljak, pa se spekuliše da su tokom tog perioda svetske berze izgubile čak više od četiri hiljada milijardi (biliona, prim. aut.) dolara u prethodnih osam dana - navode zapadni mediji.

Hronologija najvećih kolebanja na tržištu akcija
- JANUAR 2016. vrednost britanske funte je zbog posledica izlaska Britanije iz EU zabeležila najnižu vrednost u 30 godina, pa je londonska berza za nedelju dana izgubila 100 milijardi funti, što se odrazilo na ceo svet
- SEPTEMBAR 2008. kriza na tržištu nekretnina je izazvala dosad najveći tektonski poremećaj na svetskom tržištu i kao virus se proširila na ceo svet, a recesiju su najviše osetile zemlje u razvoju
- AVGUST 1987. pad indeksa vrednosti berzi je tada iznosio 12,2 odsto
- OKTOBAR 1929. istorija taj datum pamti kao najveći pad njujorške berze ikad zabeležen jer je tada pad indeksa iznosio čak 12,8 odsto

Stavovi stručnjaka su oprečni u ocenama o najnovijoj krizi koja drma svetska tržišta. Dok jedni tvrde da se turbulencije ne mogu bitno odraziti na globalnu ekonomiju, drugi smatraju da bi krah mogao da označi pad ekonomskog rasta SAD, pa i značajne posledice u trgovanju mnogih evropskih zemalja.

Strahuje se da će biti gore nego 2008. - Posledice bi mogle da uzrokuju pad privrednog rasta SAD, a što će se preliti na ostatak planete

 

- Podaci sugerišu da će rast u Americi u narednoj deceniji iznositi oko 1,5 odsto godišnje, a ne tri odsto, koje obećavaju predsednik Donald Tramp i njegovi poslušnici - izjavio je nobelovac Pol Krugman.

Američki predsednik se inače hvalio višemesečnim privrednim rastom u zemlji, što su mnogi tada videli kao opasno naduvavanje finansijskog balona, pa se očekuje da će mu se to obiti o glavu i da ga još jedna oštra kritika neće zaobići.

Interesantno je da je Bela kuća na vest o finansijskom slomu Volstrita, koji je u nekoliko sati sa sobom povukao i berze u Londonu, ali i širom Azije, reagovala izjavom portparolke predsednika SAD Sare Hakabi Sanders da su samo "nastupila kratkoročna kolebanja tržišta".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading