SRPKINJA PREDVODI RAT PROTIV PUTINA

Autor:

Svet

04.02.2018

19:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka ambasadorka u Ukrajini Meri Jovanović, čiji je deda po ocu bio Srbin, po nalogu SAD predvodi rat protiv ruskog predsednika Vladimira Putina u Ukrajini.

RepublikaFoto: twitter.com/MrKovalenko
Meri Jovanović

Njen angažman na kršenju krhkog sporazuma ukrajinskih i proruskih snaga u Donbasu, pojačao se u poslednjih mesec dana, iako je na funkciji diplomatske predstavnice Vašingtona u Kijevu još od maja 2016. godine. Naime, Jovanovićeva je nedavno obećala lideru Ukrajine Petru Porošenku da će SAD poslati oružje u vrednosti od čak 350.000.000 američkih dolara.

Jovanović: Novo oružje ojačaće bezbednost Ukrajine i omogućiti jače mere u očuvanju ukrajinske teritorije

- Kongres još uvek nije odredio vrstu naoružanja koju bi Ukrajina trebalo da dobije, ali se zna tačna vrednost isporuke - navodi se u njenom saopštenju. Iako nije direktno usmereno na borbu protiv proruskih pobunjenika, u izjavi ambasadorke nedvosmisleno stoji da je oružje namenjeno očuvanju teritorijalnog integriteta Ukrajine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Novo smrtonosno oružje ojačaće bezbednost i omogućiti da se preduzmu jače mere u očuvanju ukrajinske teritorije - rekla je Jovanovićeva, podsećajući da je Kijev već dobio vojnu pomoć u vidu modifikovanih sovjetskih minobacača i novih snajpera.

Prema nekim tvrdnjama, Ukrajina je u novom paketu vojne pomoći inicijalno trebalo da dobije novi protivtenkovski sistem tipa "Javenil", ali sada postoji velika mogućnost da se i neki drugi kompleksi nađu u rukama vladinih snaga.

- Sada govorimo o novim protivraketnim sistemima koji bi mogli da budu isporučeni Ukrajini. Pomoć Kijevu ovog puta ne dolazi od privatnih kompanija, već od same vlade u Vašingtonu - rekla je Meri Jovanović.

Završila Puškinov institut
- Meri Jovanović je rođena u Kanadi
- kao mala prelazi da živi u SAD
- završila je prestižni univerzitet Prinston i Puškinov institut
- u diplomatiji je od 1986. godine
- bila je ambasador u Kirgiziji i Jermeniji
- potom je postavljena za zamenicu ambasadora u Ukrajini
- njeno postavljenje usledilo je nakon neuspeha bivšeg ambasadora Džefrija Pajeta da obuzda oligarhijske krugove u Ukrajini i zemlju konačno stavi pod uticaj Amerike
- njeno poreklo je rusko, srpsko i nemačko

Stručnjaci su vrlo zabrinuti zbog njenih najava, koje ocenjuju kao provokaciju SAD sa novim rundama mešanja u unutrašnje stvari Ukrajine. Oni su upozorili i na opasnost od obnavljanja krvavih sukoba širom zemlje, uprkos mirovnom sporazumu iz Minska, koji je trenutno na snazi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
buntovnik

11.03.2018 13:53

Deda joj bežao od komunista, otac od nacista Cudne li sudbine a ona radi za okupatore i rusitelje vlada sirom sveta. Koje gorke sudbine.