PROTEST U ATINI: Grčka je Makedonija!

Autor: Tanjug

Svet

04.02.2018

16:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proslavljeni grčki kompozitor Mikis Teodorakis izjavio je danas da Grčka nikada neće dati ime Makedonija, kao i da zemlju vode "etničke demokrate".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Protest u Atini

On je, govoreći na masovnim demonstracijama u Atini zbog potencijalnog kompromisa Grčke sa vlastima u Skoplju oko zvaničnog imena Makedonije, pozvao narod da se ujedini "kao nikada pre". 

- Ako odustanemo od naše pozicije, bićemo dostojni naše sudbine. Odustajanje od nacionalne linije imaće posledice po zemlju. To će biti kao otvaranje granica koji nam prete da ih sastavimo - rekao je Teodorakis, prenose grčki mediji.

On je poručio grčkoj vladi da, ako misli da potpiše ime koje sadrži naziv Makedonija, u obavezi je da za to prvo pita grčki narod.

- U ovom teškom vremenu za našu zemlju, kada se ponovo grupišu crni oblaci iznad nas, prete nam ovom sporazumom kao nikada do sada - rekao je on i dodao da su se javili pokušaji da se Grci ubede da su Makedonci direktni potomci Filipa i Aleksandra Velikog.

Prema njegovim rečima, Grčka mora da bude oprezna u odbrani svog nacionalnog integriteta, jer postoje međunarodne snage koje žele "salamizaciju Balkana".

On je ponovio svoju raniju ocenu da je nakon Jugoslavije, sledeći korak Grčka.

- Tamni oblaci koji se nadvijaju nad nama postaju sve vidljiviji. Kada nisu postigli glavni cilj, oni sada traže članstvo u NATO i EU kako bi nam sutra pretili sa jače pozicije. Bićemo krivi za našu sudbinu ukoliko to dopustimo - rekao je Teodorakis.

Protest u Atini organizovan je zbog potencijalnog kompromisa Grčke sa vlastima u Skoplju oko zvaničnog imena Makedonije.

Učesnici protesta uzvikivali su  "Ruke dalje od Makedonije", "Makedonija pripada Grčkoj" i nosili su zastave grčke i zastave sunca iz Vergine - simbol antičke grčke Makedonije, a velika grčka zastava okačena je i na veliki kran na trgu, gde se protest održava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading