"Poljska nije učestvovala u holokaustu"

Autor: Tanjug, Republika

Svet

29.01.2018

21:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljski predsednik Anžej Duda izjavio je danas da nije bilo institucionalizovanog učešća Poljske i njenog naroda u holokaustu, ali je priznao da su poljski pojedinci preduzimali "gnusne" akcije protiv jevrejskih suseda.

RepublikaFoto: youtube.com/Popieram Andrzeja Dudę i Jego Prezydenturę
Andžej Duda

Duda je poručio da nikada neće dozvoliti da Poljska i Poljaci generalno budu "klevetani putem lažnih optužbi", prenosi AP.

Poljski predsednik je reagovao na gnev koji je u Izraelu izazvao poljski nacrt zakona kojim bi se zabranile javne izjave u kojima se "poljskoj naciji" pripisuje odgovornost za zločine nacističke Nemačke počinjene tokom nemačke okupacije Poljske u Drugom svetskom ratu, navodi američka agencija.

Za kršenje tog zakona bile bi predviđene novčane kazne ili, pak, zatvorske u trajanju do tri godine.


U Izraelu je poljski nacrt zakona protumačen kao pokušaj podrivanja naučnog istraživanja i poricanja činjenica o holokaustu.

Poljski i izraelski zvaničnici trenutno raspravljaju o terminima upotrebljenim u tekstu nacrta zakona, za koji kritičari tvrde da je nejasan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading