ŠOKANTNA ANALIZA CNN: Kina za tri godine preuzima primat u Aziji

Autor: Tanjug

Svet

28.01.2018

17:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka televizija "Si-En-En" navodi da je tamošnji predsednik Donald Tramp za samo godinu dana promenio način na koji Azija gleda na SAD i prenosi ocenu analitičara da bi u novim okolnostima kineski predsednik Si Ðinping želeo da do 100. godišnjice osnivanja Komunističke partije Kine u julu 2021. "pokaže svom narodu da je Kina postala dominantna sila u Aziji".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp i Si Đinping

Navodi se da su "tokom 2017. godine, prema istraživanju koje je sproveo ''Galup'', glavna uporišta američke moći u Aziji - Japan, Australija i Južna Koreja, svi redom pomalo izgubili veru u dugogodišnjeg saveznika i zaštitnika" kojeg imaju u Vašingtonu.

Niko ne priča o SAD

"Si-En-En" navodi da "nikakve vojne snage nisu povučene, nijedna ambasada nije zatvorena, ali da je nedostatak interesovanja američke administracije fokusirane na politiku ''Amerika na prvom mestu'' duboko uzdrmao status koji SAD imaju u ovom regionu".


- Danas kada prisustvujete međunarodnim konferencijama (širom Azije), niko zapravo ne govori više o SAD... to je pomalo čudno - kaže za ovu televiziju Čisuke Masuo, profesorka japanskog Univerziteta Kjušu.

Navodi se da je "neizvesnost u vezi sa posvećenošću Amerike tom regionu podstakla lokalne lidere da ojačaju međusobne veze kako bi se spremili za dan kada im SAD više neće čuvati leđa".


"Si-En-En" navodi da bi "u međuvremenu brojna žarišta širom regiona mogla da posluže kao test američke posvećenosti saveznicima", a Masuova ocenjuje da će "Kina verovatno iskoristiti te tačke napetosti kako bi pokazala regionalnu nadmoć".

Regionalna nadmoć Pekinga

- U julu 2021. je 100. godišnjica Komunističke partije Kine i ja mislim da će (kineski predsednik) Si Ðinping jako voleti da pokaže svom narodu da je Kina postala dominantna sila u Aziji do tada. SAD bi možda mogle da požele da nakon tri godine promene politiku prema Aziji, ali sam veoma zabrinuta da li će to biti moguće - smatra Masuova.

Ona zaključuje da "Kina vrši restruktuiranje celokupnog medunarodnog poretka u Azijsko-pacifičkom regionu".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading