USTAVNI SUD ŠPANIJE: Pudždemon mora fizički da prisustvuje polaganju zakletve

Autor: Tanjug

Svet

27.01.2018

22:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ustavni sud Španije saopštio je danas da bivši katalonski lider Karles Pudždemon može da položi zakletvu u regionalnom parlamentu i postane lider samo ukoliko je tu fizički prisutan i ako dobije pristanak sudije da prisustvuje, javlja Rojters.

Karles Pudždemon

Kako agencije prenose, separatisticki katalonski poslanici razmatrali su izglasavanje Pudzdemona za regionalnog predsednika bez njegovog povratka u Španiju, ali je ovom odlukom Ustavnog suda Španije ta opcija onemogućena.

Pudždemon (55), koji se od oktobra nalazi u Belgiji, jedini je kandidat za predsednika regionalne vlade, a na tu dužnost ga je u ponedeljak predložio novi predsednik katalonskog parlamenta i zagovornik nezavisnosti Katalonije Rože Torent, uprkos njegovom statusu begunca od pravde Španije.

Torent je rekao da Pudždemon, koji je i ranije bio na celu Katalonije, ima dovoljnu podršku za formiranje vlade u parlamentu formiranom na osnovu regionalnih izbora u decembru.

On je rekao da je od španskog premijera Marijana Rahoja, koji treba da poveri mandat za sastavljanje vlade u Kataloniji, tražio da razgovaraju o trenutnoj "nenormalnoj situaciji", a Rahoj je odbacio mogućnost da Pudždemon bude šef katalonske vlade.

Španska vlada je u petak zatražila od Ustavnog suda da poništi kandidaturu Pudždemona jer je optužen u Španiji za pobunu protiv države te mu, ako se vrati u zemlju, preti hapšenje.


Katalonski parlament je 27. oktobra proglasio nezavisnost, a španska vlada je zatim raspustila lokalnu vlast i raspisala prevremene regionalne izbore.

Na novim izborima, 21. decembra, stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije ponovo su osvojile većinu, sa 70 od 135 mesta u parlamentu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading