SASTANAK ZAEVA I CIPRASA: Skoplje "briše" Aleksandra Makedonskog iz naziva aerodroma i autoputa

Autor: Tanjug

Svet

24.01.2018

19:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu sastali su se premijeri Makedonije i Grčke Zoran Zaev i Aleksis Cipras.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Pristao na sve: Zoran Zaev

Kako piše AFP, prvi korak u rešavanju spora dve države oko imena biće promena naziva aerodroma u Skoplju i autoputa. Oba objekta dobila su ime po Aleksandru Makedonskom, a autoput će ubuduće nositi ime "Prijateljstvo".

Tročasovni razgovor

Zaev i Cipras su u Davosu razgovarali skoro tri sata, a sastanak je još ranije najavljivan kao ključan u procesu rešavanja već 27 godina dugog pora oko imena Makedonije. 

- Autoput će se zvati "Prijateljstvo". Te naše aktivnosti pokazuju našu dobru volju. Ovo svedoči da nemamo nikakve teritorijane aspiracije prema našem susedu - rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare u Davosu s premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom, posle njihovog prvog sastanka do sada koj je trajao skoro tri sata. 

Grčka će, dodao je, pokazati dobru volju i dozvoliće Makedoniji da poveća saradnju sa Evropskom unijom i s drugim međunarodnim organizacijama. 

Kako je Zaev istakao, Makedonija i Grčka će "podići nivo pregovaračkog procesa" za rešavanje spora oko naiva Makedonije i dalje ga neće voditi ambasadori kao godinama do sada, već će ga voditi ministri dve susedne zemlje, ali i dalje uz posredovanje UN, a pod pokroviteljstovm dvojice premijera. 

Zaev je rekao da krajnje rešenje dvoipodecenijskog spora oko ustavnog naziva Makedonije mora biti prihvatljivo za obe strane.

- Moramo da vodimo brigu i o svonjim interesima i o njihovim interesima. Rešenje mora da bude u pravcu zaštite nacionalnog identiteta i identiteta naših naroda - rekao je Zaev. 

Pregovori pri kraju

Cipras je rekao da postoji volja za rešavanje spora i to na pragmatičan način i sa osećajem odgovornosti. 

- Moramo da nađemo obostrano prihvatljivo rešenje za "erga omnes" (naziv za sve potrebe) i u tom okviru se slažem da se pregovrački proces približava kraju - rekao je premijer Grčke Aleksis Cipras.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading