VRAĆA SE NA VELIKA VRATA? Pudždemon predložen za predsednika katalonske vlade!

Autor:

Svet

22.01.2018

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik katalonskog parlamenta rekao je i da se obratio španskom premijeru Marijanu Rahoju da bi razgovarali o, kako je naveo, "nenormalnoj situaciji" u Kataloniji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Apsolutno legitimno?!

Predsednik parlamenta Katalonije Rožer Torent predložio je separatističkog lidera Karlesa Pudždemona za predsednika nove regionalne vlade.

Predsednik katalonskog parlamenta rekao je i da se obratio španskom premijeru Marijanu Rahoju da bi razgovarali o, kako je naveo, "nenormalnoj situaciji" u Kataloniji.Torent je ocenio da je nova kandidatura bivšeg predsednika regionalne vlade Pudždemona "apsolutno legitimna".

Pudždemon je doputovao u Dansku, uprkos pretnji hapšenjem u toj zemlji.

Španski državni tužilac zatražio je od nadležnog sudije da izda međunarodnu poternicu za katalonskim liderom. Sudija nije obavezan da postupi po zahtevu tužioca.

Pudždemon, koji se bio sklonio u Brisel da ga španske vlasti ne bi uhapsile zbog pokušaja otcepljenja Katalonije, u Danskoj bi trebalo da učestvuje u debati na temu "Katalonija i Evropa na raskrsnici za demokratiju".

U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju vlasti u Madridu, a potom je katalonski parlament 27. oktobra proglasio nezavisnost. Vlada španskog premijera Marijana Rahoja suspendovala je potom autonomiju Katalonije, smenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading