UKINUT IMUNITET ČEŠKOM TRAMPU: Muljao sa subvencijama, tužilaštvo pokreće istragu?!

Autor: Tanjug

Svet

19.01.2018

19:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Češki parlament ukinuo je imunitet premijeru Andreju Babišu, čime se tužilaštvu omogućava da pokrene istragu po optužbama da je nezakonito primao subvencije Evropske unije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Andrej Babiš

Zbog pretnje istragom, Babiš nije mogao da formira vladu, jer su druge stranke odbile da ga podrže kao premijera sve dok se situacija ne razjasni.

Babiš je drugi najbogatiji čovek u Češkoj Republici, navodi Rojters.

On demantuje tvrdnje da je prikrio da je vlasnik farme i kongresnog centra kako bi mogao da primi dva miliona evra poljoprivrednih subvencija EU pre jedne decenije.

Parlament je, sa 111 prema 69 glasova, odlučio da ukine imunitet Babišu, kao i potpredsedniku njegove partije ANO, Jaroslavu Faltineku. 

Parlament je već jednom oduzeo imunitet Babišu, koji mu je, međutim, vraćen u oktobru, kada je njegova stranka ANO pobedila na izborima.

ANO ima 78 od 200 mesta u donjem domu parlamenta, ali nije našla partnere da bi oformila većinsku koaliciju.


Babiš ostaje na položaju sve dok se ne ne formira nova vlada.

AP podseća da se radi o aferi u kojoj je jedna farma dobila subvencije pošto je vlasništvo nad njom sa Babišovog konglomerata "Agrofert", sastavljenog od oko 250 kompanija, prebačeno na člana njegove porodice.

Poljoprivredne subvencije EU namenjene su malim i srednjim farmama i Agrofert ne bi mogao da ih dobije. Taj konglomerata je kasnije ponovo postao vlasnik farme.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading