ERDOGAN ĆE POLUDETI: Blizak prijatelj mu postaje protivkandidat na izborima?!

Autor: Tanjug

Svet

15.01.2018

17:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turske demokrate se nadaju da bi bivši predsednik te zemlje i suosnivač vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) Abdulah Gul mogao da se pridruži opoziciji i kandiduje se na predsedničkim izborima iduće godine protiv svog starog prijatelja, sadašnjeg predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dobija neugodnog rivala: Redžep Tajip Erdogan

Takve nade među turskim demokratama probudile su javne razmirice između Gula i Erdogana, navodi danas portal "Politiko" u svom evropskom izdanju, uz ocenu da se Gul ipak čini neobičnim kandidatom za posao očuvanja turske demokratije.

Naime, Gul je i ranije izražavao umerenu nelagodnost zbog vladine politike, ali je Erdogan počeo da mu uzvraća tek kada je Gul osudio predsednički ukaz u poslednjoj sedmici 2017.

Spornim ukazom se dodeljuje imunitet civilima koji su pokušali da zaustave puč jula 2016. i bilo kakve "činove terorizma" nakon tog pokušaja.

Međutim, pravna definicija terorizma u Turskoj je široka, pa su opozicionari upozorili da taj ukaz ohrabruje nasilno sprovođenje zakona i nasilje generalno.

Gul je ovaj ukaz okarakterisao kao "zabrinjavajući" u pažljivo formulisanom tvitu, kritikujući njegov nejasan jezik, a Erdogan mu je, na skupu u severnoj Turskoj nekoliko dana kasnije, odgovorio porukom da "treba da se stidi" i podsećanjem da su nekada delili iste interese.

RepublikaFoto: youtube.com/Medyascope.tv
Uzdrmaće Erdoganovu poziciju: Abdulah Gul

Gul, međutim, nije posustao, već je 30. decembra saopštio da "kao neko ko veruje u slobodu mišljenja i izražavanja kao temeljne principe svoje stranke, nastavlja da izražava svoj stav u situacijama u kojima to smatra nužnim".

Od tada sukob sadašnjeg i bivšeg predsednika postao je jedna od glavnih tema u zemlji, a pitanje da li će se Gul kandidovati na narednim predsedničkim izborima dominira u političkim emisijama i novinskim kolumnama.

Turske demokrate kažu da im je 2019. poslednja šansa kao godina u kojoj će ustavne promene usvojene na prošlogodišnjem referendumu stupiti na snagu, pretvarajući tursku parlamentarnu demokratiju u predsednički sistem - što je recept za vladavinu jednog čoveka, kako navodi opozicija.

S druge strane, da bi postao svemoćni turski predsednik, Erdogan tek treba da pobedi na dvostrukim parlamentarnim i predsedničkim izborima u jesen 2019, navodi "Politiko".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading