Severna Koreja: SAD OMETAJU NAŠ DIJALOG SA SEULOM

Autor: Agencije

Svet

15.01.2018

08:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severna Koreja optužila je SAD za pokušaj ometanja dijaloga sa Južnom Korejom, prenela je novinska agencija "Rodong sinmun".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Početkom ove godine viđeni su prvi znakovi odmrzavanja odnosa između Pjongjanga i Seula

Novinska agencija vladajuće partije u Severnoj Koreji prenosi da se Vašington priprema da rasporedi svoju stratešku vojnu imovinu na teritoriji Korejskog poluostrva.

- SAD uporno ponavljaju svoje obećanje da neće ukinuti sankcije dok Pjongjang ne odustane od svojih nuklearnih i balističkih programa. To poliva hladnu vodu na atmosferu pomirenja - navodi se u izveštaju agencije.

"Rodong sinmun" upozorava da Severna Koreja ima razne opcije koje bi mogle biti upotrebljene protiv Vašingtona kad za to dođe vreme, prenosi TASS.

Početkom ove godine viđeni su prvi znakovi odmrzavanja odnosa između Pjongjanga i Seula.

Severna i Južna Koreja održale su 9. januara prve razgovore od decembra 2015. godine i saglasile se da Sjeverna Koreja pošalje svoju delegaciju, uključujući i zvaničnike, na Zimske olimpijske igre u južnokorejskom gradu Pjeongčang u februaru.

Seul i Vašington su se saglasili oko zaustavljanja održavanja zajedničkih vojnih vježbi do završetka takmičenja u Pjeongčangu.

Tramp treba da razgovara sa Kimom

Američka kongresmenka Talsi Gebard, pozvala je američkog predsednika Donalda Trampa da direktno razgovara sa severnokorejskim liderom Kim Džong-unom, nakon što je na Havajima u subotu došlo do panike zbog lažne uzbune o neporednom napadu balističkom raketom.

Gebardova, iz Demokratske stranke, koja u Predstavničkom domu Kongresa SAD predstavlja Havaje, izjavila je da bi Tramp trebalo da sedne sa Kimom i razgovara o načinima za uklanjanje takve pretnje, prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

-Apsolutno i momentalno. Narod Havaja sada plaća cenu decenija lošeg vođenja zemlje, neuspeha da se direktno pregovara da bi se sprečilo da dođemo do tačke u kojoj smo danas, zbog postavljanja nerealinih preduslova - rekla je ona u intervjuu za ABC.

Prema njenim rečima, Tramp bi trebalo da razgovara sa Kimom bez postavljanja preduslova, kako bi se razjasnile razlike i izgradio put ka denuklearizaciji.

Ona je kazala i da bi Tramp trebalo da shvati razloge zbog kojih Severna Koreja odbija da razgovara o denuklearizaciji.

- Od presudnog je značaja da okončamo našu politiku ratova kako bismo obezbedili verodostojnu garanciju da SAD neće ići i srušiti režim u Severnoj Koreji, tako da mogu da počnu razgovori o denuklearizaciji - rekla je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading